Mladi HNS-a predstavili program i upozorili: Nemojte se ponovo opeći

Napisao/la: -

U srijedu, 24. kolovoza 2016. godine, na autobusnom kolodvoru u Varaždinu, simbolično pet minuta poslije 12 sati, Mladi HNS-a održali su press konferenciju u sklopu svoje tradicionalne ljetne kampanje, koja se ove godine vodi pod motom „Pazi da se ne opečeš“.

Vođeni činjenicom da Hrvatska po prvi puta u svojoj povijesti ima izvanredne parlamentarne izbore, za koje su odgovorni HDZ i MOST, simboličan naziv kampanje ne odražava opasnost od visokih ljetnih temperatura i sunca, već želi podsjetiti na onu staru narodnu da vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada i ukazati na važnost dobro promišljenog izbora koji nam se nudi za manje od tri tjedna na glasačkom listiću, naznačio je Matija Zamljačanec, predsjednik Mladih HNS-a.

Mladi HNS-a predstavili su dvije teme, od kojih je prva bila prijedlog modela stjecanja mirovinskog staža redovnih studenata koji su zaposleni preko posrednika (op.a. studentskih servisa). Naime, u modelu koji se sada primjenjuje na neto satnicu studenata obračunavaju se posrednička naknada te doprinos za mirovinsko osiguranje za osobe osigurane u određenim okolnostima i doprinos za zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu.

- Model koji predlažemo predviđa smanjenje posredničke naknade te se uvode izdvajanja za I. i II. stup mirovinskog osiguranja, na način da se za 2 godine rada preko student servisa stiče 1 godina mirovinskog staža, objasnio je Alen Grabar, potpredsjednik Mladih HNS-a.

Uz temu evidentiranja radnog staža predstavljena je i tema koji HNS-ovci nazivaju kugom modernog doba, demografsko starenje stanovništva, a upravo se u rješavanju tog problema nazire svjetlija budućnost Hrvatske, ističu. Ivan Bednjanić Bunić, tajnik Mladih HNS-a, predložio je mjere za rješavanje ovog problema, počevši od mjera stambenog zbrinjavanja za mlade, osiguravanja državnih jamstava u realizaciji stambenih kredita osobama mlađim od 35 godina koje ne posjeduju stambenu nekretninu do osiguravanja snižene kamatne stope, posebice onima koji žive u depopulacijskim i ruralnim područjima, naglasivši kako bi kamatne stope na stambene kredite trebale biti manje za 1 p.p. za ovu skupinu mladih ljudi, dok u ruralnim i depopulacijskim područjima one ne bi trebale prelaziti kamatnu stopu od 2,99%. Također, predlaže i priznavanje kao porezne olakšice investicijsko održavanje stambenog prostora za mlade obitelji. Posebice se istaknute mjere osiguravanja jednokratne pomoći za nabavu opreme novorođenog djeteta u iznosu od 3500 kuna, kao i osiguravanje fleksibilnog radnog vremena za zaposlene majke do 10 godine života, kao i osiguravanje besplatnih udžbenika i prijevoza tokom obveznog obrazovanja, što HNS-ove jedinice lokalne samouprave već provode.

Osim predstavljanja tema, Mladi HNS-a osvrnuli su se i na nedavno donesenu odluku Vlade RH o sufinanciranju srednjoškolskog prijevoza do kraja 2016.-te godine, te su za ovu priliku izradili i zahvalnicu koju će poslati na Markov trg.

U promotivnim materijalima kampanje, našao se račun Gostione „Hrvatska“, koji je izrađen zbrajajući sve medijski dostupne afere HDZ-a, i njihovog donedavno koalicijskog partnera MOST-a, a s 32 artikla račun iznosi oko 10,4 milijarde kuna. Račun je figurativan, ali je zato poruka koju šaljemo jasna – Pazite da se ne opečete, iznosi Zamljačanec.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.