Radionice za nezaposlene u Donjoj Voći, Petrijancu i Vidovcu se nastavljaju Foto: Udruga Mentor

Radionice za nezaposlene u Donjoj Voći, Petrijancu i Vidovcu se nastavljaju

I.D./Varaždinske vijesti | 14.1.2016. u 10:01h | Objavljeno u Aktualno

S ciljem smanjenja nezaposlenosti u Varaždinskoj županiji, 8. siječnja 2015. godine započeo je projekt "Mentor", u kojem sudjeluju Općina Donja Voća kao nositelj projekta, zajedno s partnerima Općinom Vidovec i Općinom Petrijanec, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Udrugom Franjo Koščec.

Projekt Mentor financiran je iz Europskog socijalnog fonda u sklopu IPA programa za Republiku Hrvatsku, komponenta IV. Razvoj ljudskih potencijala, grant shema "Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja - faza II". Ukupna vrijednost projekta je 67.138,21 eura, od čega Europska unija sudjeluje u sufinanciranju projekta u iznosu od 59.638,87 eura. Cilj projekta je omogućiti edukaciju nezaposlenim osobama s područja Varaždinske županije, prvenstveno s područja općina Donja Voća, Vidovec i Petrijanec kroz održavanje redovitih besplatnih edukativnih radionica u trajanju od tri tjedna radi stjecanja kompetencija za pronalaženje posla na tržištu rada.

U sklopu projekta osnovana je i Udruga Mentor s ciljem udruživanja radi pružanja podrške i obuke nezaposlenim osobama te organiziranja radionica za nezaposlene osobe. Radionice su se u sklopu projekta počele održavati krajem svibnja 2015. godine, a predviđena je edukacija za 168 nezaposlenih osoba u sklopu provedbe projekta.

- Na početku provedbe prvih radionica na području općina Donja Voća, Vidovec i Petrijanec prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bilo je 681 nezaposlenih osoba od ukupno 7.159 u Varaždinskoj županiji. Samo nekoliko mjeseci kasnije, nakon ukupno pet radionica po prosječno 12 polaznika u svakoj grupi, na području ovih općina došlo je do smanjenja nezaposlenosti za 19,7%. Tako je prema posljednjim podacima Zavoda za zapošljavanje, u mjesecu studenom, na području općina Donja Voća, Vidovec i Petrijanec evidentirano 547 nezaposlenih osoba od ukupno 6.791 u Varaždinskoj županiji - istaknuli su iz Udruge Mentor.

Radionice pod sloganom "Zajedno s nama do novog posla" provodile su trenerice s područja općina Donja Voća, Petrijanec i Vidovec. Polaznici radionica imali su priliku naučiti i primijeniti neka nova, korisna znanja i vještine iz sljedećih područja: pisanje životopisa i molbe za posao, gdje i kako tražiti posao, kako se prezentirati potencijalnom poslodavcu, na koji način prevladati prepreke te kako poboljšati svoje samopouzdanje i postići svoje ciljeve. Radilo se u malim grupama od 10-12 polaznika.

- Radionice su kombinacija iskustvenog i edukativnog karaktera, gradivo koje su polaznici trebali savladati poučavalo se na kreativan i zabavan način kroz različite vježbe i primjere iz prakse. Kroz dosadašnju šestomjesečnu provedbu radionica za nezaposlene osobe, vidljiva je uspješna provedba radionica. Tijekom dosadašnje realizacije projekta, održano je ukupno pet grupa radionica s prosječno 12 polaznika te radionica samozapošljavanja s grupom od 10 polaznika čime je kroz radionice prošlo 90% nezaposlenih osoba od ukupnog predviđenog broja polaznika. Kvalitetu izvođenja radionica potvrđuje i postotak zapošljavanja polaznika po završetku edukacija - 25,50% osoba od ukupnog broja nezaposlenih koji su prošli kroz radionice uspjelo je naći svoje mjesto na tržištu rada - napominju iz Udruge Mentor.

U sklopu projekta Mentor tijekom studenog i prosinca održan je i dodatni modul koji je vezan za samozapošljavanje. Radionice za samozapošljavanje zamišljene su kao grupa potpore mladima, ali i drugim nezaposlenim osobama, a koje se spremaju u poduzetnički pothvat. Kroz radionicu samozapošljavanja, polaznici su u suradnji s mentoricama i stručnjacima iz ljudskih resursa imali priliku raditi na realizaciji svojih poslovnih ideja.

Tijekom radionica polaznici su susreli i uspješne poduzetnike s varaždinskoj područja, s namjerom da vlastitom pričom i iskustvom polaznicima "približe" svijet poduzetništva. Uz rezultate smanjenja nezaposlenosti na područjima provedbe projekta, otvorena su i dva jednostavna društva s ograničenom odgovornošću od strane polaznika koji su bili uključeni u posljednje održane radionice u 2015. godini, radionice samozapošljavanja.

- Važno je spomenuti dvije mlade, veoma perspektivne sestre Ivanu i Anu Mihin koje su se radi velike ljubavi prema slasticama odlučile na otvaranje vlastite slastičarnice. Tijekom provedbe projekta Mentor, u sklopu radionica o samozapošljavanju, preuzele su inicijativu za samozapošljavanjem te uz pomoć trenerica detaljno razradile svoj poslovni plan. Uz kvalitetan poslovni plan, odobreni im je zahtjev za dodjeljivanjem financijskih sredstava u okviru mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje "Tvoja inicijativa - tvoje radno mjesto" što im je poslužilo kao inicijalna sredstva u pokretanju vlastitog posla - istaknuli su iz udruge.

Dodaju da s radom tijekom prosinca započeo je novi foto studio pod nazivom "Best Time studio" pod vodstvom mladog poduzetnika fotografa Bojana Migača. Bojan Migač je također bio polaznik Mentorovih radionica samozapošljavanja te se upoznao s načinom izrade poslovnog plana, analizom tržišta, financijskim elementima investicija te sa aktivnim mjerama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za poticanje samozapošljavanja.

Provedba projekta Mentor i održavanje radionica za nezaposlene osobe nastavlja se i ove godine, od sredine siječnja, kada počinju nove besplatne radionice za sve nezaposlene osobe s područja općina Donja Voća, Vidovca i Petrijanca.

Informacije o prijavama za radionice moguće je dobiti na:
Općina Donja Voća (tel: 042/766-711, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.),
Općina Petrijanec (tel: 042/712-272, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)
Općina Vidovec  (tel.042/741-201, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)