Milorad Batinić povukao svoju kandidaturu za predsjednika HNS-a

VV | 11.12.2020. u 14:07h | Objavljeno u Aktualno

Milorad Batinić, HNS-ov saborski zastupnik u tri mandata, nositelj brojnih stranačkih dužnosti i aktualni gradonačelnik Ivanca u već četvrtom mandatu, bio je najavljen kao jedan od dva kandidata za predsjednika HNS-a na unutarstranačkim izborima, koji će se održati 12. prosinca, ali je dans povukao svoju kandidaturu, a razloge je obrazložio u priopćenju za javnost koje prenosimo u cjelosti.

"Na sjednici održanoj u srijedu, 9. prosinca 2020. godine, Predsjedništvo Podružnice HNS-a Ivanec podržalo je moju odluku o povlačenju kandidature za dužnost predsjednika HNS-a. Takva odluka odražava i želju članova Predsjedništva Podružnice koji ne žele da i dalje budem žrtva podmetanja i spletkarenja koje se već dulje vrijeme vodi protiv mene.

Pritom posebno naglašavam da je moju kandidaturu za predsjednika istaknula Podružnica HNS-a Ivanec, po broju članova jedna od najvećih u Hrvatskoj. Slijedom uobičajene prakse kakvu je HNS njegovao dugi niz godina, Podružnica je tražila da se održi sjednica Predsjedništva Županijske organizacije HNS-a Varaždin, smatrajući prirodnim da se očituje i iznese stav o mojoj kandidaturi. Također, trebalo se očitovati i o ostalim kandidatima za druga stranačka tijela.

Načelnu podršku za kandidaturu dobio sam i na koordinacijskom sastanku svih HNS-ovih gradonačelnika i načelnika Varaždinske županije. I tom je prilikom bilo dogovoreno da se održi sjednica Predsjedništva i raspravi o mojoj kandidaturi.

Na žalost, i unatoč brojnih apela i prepiski, predsjednik ŽO HNS-a Varaždin odbio je sazvati sjednicu Predsjedništva. Umjesto toga, pod dobrodošlom izlikom korona krize, svima je proslijeđena obavijest da će Predsjedništvo nacionalnog HNS-a direktno prihvatiti sve istaknute kandidature.

Ništa se nije promijenilo ni nakon opetovanih upozorenja da će nesazivanje sjednice županijskog Predsjedništva biti presedan, jer će se time - prvi put u 30 godina HNS-a! - dogoditi da Županijsko predsjedništvo Varaždin uskrati kandidatu čak i mogućnost da predstavi svoj program i da se u otvorenoj demokratskoj raspravi izjasni za ili protiv njegove kandidature. Ovakvom opstrukcijom do temelja su pogažena najosnovnija načela rada i principi djelovanja HNS-a.

Duboko sam svjestan činjenice da sam svojom kandidaturom i programskim porukama koje sam uputio u vezi budućeg načina rada HNS-a dirnuo u određene interesne krugove. U tom svjetlu potpuno su mi jasni razlozi opstrukcija, spletki, podmetanja i dezavuiranja.

S obzirom na sve spomenuto, povlačim svoju kandidaturu za dužnost predsjednika HNS-a."