Gradski HDZ: Gradonačelnik ne može biti apsolutni "gospodar" zone Brezje

| 12.2.2016. u 12:33h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Povjerenstvo HDZ-a Grada Varaždina danas je na konferenciji za novinare komentiralo nacrte prijedloga odluka o mjerama poticanja razvoja gospodarstva i poduzetništva na području grada Varaždina.

Kako je naglasio povjerenik gradskog HDZ-a Damir Habijan, pohvalno je što je aktualna gradska vlast prepoznala važnost poduzetništva i nužnost razvoja gospodarstva, no to se dogodilo četiri godine prekasno.

- Međutim, donošenje samih dokumenata je jedna stvar, a drugo je provedba. Na papiru sve može biti super, ali postavlja se pitanje prakse, odnosno na koji način će se to provesti te ima li gradska vlast pristup bitnim pitanjima u gospodarstvu, što znači da poduzetnike prvo morate slušati, a tek onda staviti na papir i implementirati - istaknuo je Habijan i dodao kako nemaju ništa protiv konkretnih mjera, no striktni kriteriji odvlače investitore te bi ih trebalo prilagoditi.

Primjerice, naveo je Habijan, tim odlukama se određuje da će investitor moći koristiti povlaštenu cijenu zemljišta umanjenu za 30, 60 ili 80 posto ako ispoštuje kriterije koji su fiksni. Pita se, što ako netko tko želi investirati 10 milijuna eura i zaposli pet osoba? Takav investitor neće moći iskoristiti popust na kupnju zemljišta, jer mu odluka uvjetuje da mora zaposliti minimalno 100 ljudi.

- Mjere i kriteriji moraju se prilagoditi investitorima, one ne mogu biti krute i fiksne. Biznis je danas vrlo fluidan, on se mijenja na dnevnoj bazi. Ne možemo imati tako statičan dokument. Problem je i kod raspolaganja nekretninom, jer ne možete vi nekoga obvezat da sedam godina neće moći istom raspolagati - smatra Habijan.

Kao najveći problem, HDZ-ovci navode način javnog natječaja za dodjelu zemljišta, jer odluku o provedbi javnog natječaja raspisuje gradonačelnik, uvjete propisuje gradonačelnik, a javni natječaj provodi povjerenstvo sastavljeno od pet osoba koje opet bira gradonačelnik.

- Gradonačelnik, tko god on bio, bit će zapravo "gospodar" gospodarske zone Brezje i to nije dobro. Mi predlažemo da se u povjerenstvo stave predstavnici opozicije, pozicije, stručne osobe poput predstavnika HGK, predstavnika Udruženja obrtnika, napravimo stručno tijelo koje će brinuti o onome što je njima struka i što je bitno - naveo je Habijan te dodao kako bi takvo stručno povjerenstvo odlučivalo o kriterijima i prilagođavalo ih investitorima.

Sve odluke treba usvojiti Gradsko vijeća Grada Varaždina na predstojećoj sjednici, a Povjerenstvo HDZ-a Grada Varaždina naglasilo je kako će aktivno sudjelovati u donošenju tih odluka.

- Definitivno ćemo reagirati s našim primjedbama. Razmatramo još model, hoće li to ići s amandmanima na odluke ili ćemo ići s novim prijedlozima odluka. Bit ćemo aktivni po tom pitanju, jer je ovo prevažno. U ovom trenutku važniji je aktivni pristup gradonačelnika prema poduzetnicima, što dosad nije bio slučaj, i to se mora promijeniti. Gradonačelnik mora doći među ljude, među gospodarstvenike koji ovdje investiraju i žele zapošljavati, slušati ih i imati proaktivni pristup prema njima - zaključio je povjerenik HDZ-a.