Natalija Martinčević

Martinčević: Zbog Covida 19 ne smiju patiti onkološki bolesnici

VV | 10.12.2020. u 17:04h | Objavljeno u Aktualno

Saborska zastupnica Narodne stranke – Reformisti Natalija Martinčević danas je u Saboru govorila u raspravi o Nacionalnom strateškom okviru protiv raka koji je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u svijetu i Hrvatskoj. Martinčević je naglasila kako je Hrvatska jedina zemlja EU koja još nije usvojila Nacionalni strateški okvir za borbu protiv raka, a svaki treći stanovnik ove zemlje će u jednom će trenutku svoga života oboljeti od ove bolesti.  Dijagnozu raka u našoj zemlji svake godine dobije gotovo 25 tisuća građana, a premine njih čak 14 tisuća i zato je ključno hitno donošenje ovog strateškog okvira.

" Varaždinska županija trudi se pružati najbolju zdravstvenu skrb i što je više moguće prilagoditi je potrebama pacijenata. Zahvaljujući brojnim EU projektima u naše je zdravstvo unatrag tri godine uloženo oko 568 milijuna kuna što je iznad prosjeka Hrvatske, ali smo svjesni kako to još uvijek nije dovoljno i da je pred nama još puno posla.

Jasno je kako su preventiva i rano otkrivanje bolesti dokazano najuspješnije metode u borbi protiv malignih bolesti i radimo sve kako bismo što je moguće više osvijestili građane. Uz sve zdravstvene djelatnike koji se svakodnevno bore protiv ove bolesti, moram se posebno zahvaliti i svim udrugama i volonterima koji ulažu ogroman trud i vlastito vrijeme kako bi kroz brojne edukativne kampanje podigli svijest o prevenciji malignih bolesti.

Probleme onkoloških pacijenata moramo promotriti i u kontekstu aktualne pandemije, za koju ne možemo znati koliko će trajati, ali isto tako ne smijemo dozvoliti da COVID-19 postane jedina briga i preokupacija zdravstvenog sustava.

Oboljeli od raka su jedna od najranjivijih skupina za zarazu virusom, a prave posljedice pandemije u onkologiji se tek očekuju. Naime, u trenutnoj situaciji manji se broj pacijenata odlučuje za preventivne preglede i zbog straha od zaraze odgađaju kontrolne preglede i pretrage. Zato bi se uskoro mogao pojaviti velik broj pacijenata kod kojih je rak zbog odgađanja dijagnosticiran prekasno, a nedopustivo je da onkološki bolesnici dodatno pate zbog COVIDA 19.

Zbog svega navedenog jasno je kako se protiv bolesti koja odnosi ponajveći broj ljudskih života u Hrvatskoj više ne možemo i ne smijemo neorganizirano boriti i stoga je ključno da usvojimo Nacionalni strateški okvir protiv raka kako bi njegova implementacija mogla započeti već s prvim danom 2021. godine.“, istaknula je Martinčević.