Martinčević uz Dan žena: "Put prema potpunoj ravnopravnosti muškaraca i žena dug je i spor"

IHR/Varaždinske vijesti | 8.3.2019. u 08:26h | Objavljeno u Aktualno

- Tema položaja žena u društvu je važna te ju treba otvarati i ponavljati kontinuirano jer je put prema potpunoj ravnopravnosti dug i spor. Promjena ima. ali su one nedostatne, zakoni su posloženi ali ne djeluju u praksi, a stereotipi su i dalje snažno prisutni – istaknula je potpredsjednica NS – Reformisti i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević na Okruglom stolu čija je tema bila „Položaj žena u društvu“.

 

Tribina_Hotel_Varazdin_17.JPG

Interesni odbor žena te stranke tradicionalno u povodu Međunarodnog dana žena organizira okrugli stol kako bi se raspravljalo o aktualnim temama koje su važne za položaj žena u društvu.
Martinčević je podsjetila kako je Varaždinska županija izgradnjom i obnovom škola uvela jednosmjensku nastavu u 96 % škola, prva uvela cjelodnevni boravak u škole, potiče širenje mreže dječjih vrtića i promovira žensko poduzetništvo. Sve su to mjere koje uvelike ženama olakšavaju organizaciju privatnih i poslovnih obaveza.
Na tribini su sudjelovale predsjednica Interesnog odbora žena Gradske organizacije Varaždin i županijska vijećnica Vlasta Cindrić, predsjednica Interesnog odbora žena Reformista Varaždinske županije i ravnateljica Osnovne škole Petrijanec Valerija Paljak i zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Irena Stipešević- Rakamarić.

- U cijelom zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske 78 % zdravstvenih djelatnika su žene, odnosno od 14.394 zaposlenih liječnika njih 63 % su žene. U Varaždinskoj županiji 64 % liječnika su žene. U zdravstvu razlika u prosječnoj plaći je gotovo za tisuću kuna u korist muškaraca. – naglasila je Stipešević-Rakamarić.

O položaju žena u obrazovanju govorila je Valerija Paljak.

- Jedno od temeljnih načela Nacionalnog kurikula jest uklanjanje i smanjivanje neravnopravnosti i predrasuda. Važno je da našoj djeci pokažemo koliko je važno voditi brigu o ravnopravnosti. Uloga nastavnika je da propituju i analiziraju nastavne materijale svakako da razbijaju stereotipe – naglasila je Paljak.

Udio učiteljica u osnovnim školama je 85 %, a udio nastavnica u srednjim školama 66%. Prema statističkim podacima udio žena prilikom upisa i završetka višeg ili visokog obrazovanja je veći od udjela muškaraca.

Županijska vijećnica i predsjednica Interesnog odbora žena varaždinskih Reformista Vlasta Cindrić istaknula je da se žene nalaze na manje od 10 % vodećih pozicija najvećih tvrtki.

- Najveći postotak žena u političkoj vlasti je na državnoj razini u Hrvatskom saboru 26 %, u Županijskim skupštinama i Gradskim vijećima 21,9 %, dok u općinskim vijećima žena je 15,5 % – naglasila je Cindrić.
Na okruglom stolu je zaključeno da još moramo mnogo raditi po pitanju izjednačavanja prava žena i muškaraca. Okrugli stol su podržali zamjenik župana i potpredsjednik Gradske organizacije Robert Vugrin, gradski vijećnik i potpredsjednik Gradske organizacije Darko Detelj, tajnica Gradske organizacije Mirjana Soldatek i predsjednik Interesnog odbora umirovljenika Reformista Varaždinske županije Vladimir Kozjak.

Tribina_Hotel_Varazdin_9.JPG

Označeno u