Martinčević: Očekujem pokretanje istrage ŽDO-a o slučaju "Kišić – Bajsić" Foto: VV arhiva

Martinčević: Očekujem pokretanje istrage ŽDO-a o slučaju "Kišić – Bajsić"

Varaždinske vijesti | 22.1.2017. u 15:15h | Objavljeno u Aktualno

Natalija Martinčević, predsjednica Gradske organizacije Varaždin Narodne stranke - Reformisti, priopćenjem za javnost danas je komentirala slučaj "Kišić – Bajsić".

Kako je napomenula, od kada se u medijima pojavio slučaj nazvan "Kišić – Bajsić", pratila je sve što se događalo i bila duboko zgrožena svime što se moglo vidjeti i pročitati.

Propćenje Natalije Martinčević prenosimo u cijelosti:

Od kada se u medijima pojavio slučaj nazvan "Kišić – Bajsić", pratila sam sve što se događalo i bila duboko zgrožena svime što se moglo vidjeti i pročitati. Kako sam i osobno kao političarka bila izložena ljudskom i političkom šikaniranju zbog iznesenog stava, tako sam vrlo osjetljiva kada se tako nešto događa drugima, u ovom slučaju g. Kišiću, ali u puno većoj i opasnijoj mjeri i Filipu Bajsiću.

Ono što je prelomilo da ipak postavim neka pitanja bio je jučerašnji istup g. Kišića koji je najmanje govorio o zaštiti djeteta, ali je zato puno govorio o svojoj kandidaturi za gradonačelnika Varaždina, pa se cijela konferencija pretvorila u promo predizborni skup i proglašavanje samog sebe za favorita izbora. No, ono što me je zapravo najviše zabrinulo, bila je izjava g. Kišića da je „slučaj za njega završen“?!?

Da se meni dogodila takva situacija u kojoj želim uvjeriti javnost da se radi o namještaljci odavno bih bila na policiji, sve prijavila i tražila da se sve istraži i objavi, a sasvim sigurno ne bih slučaj proglasila završenim. Ako se radi o unutarstranačkom sukobu u SDP-u, kako navode neki mediji, tek tada bi morao od strane g. Kišića postojati jaki interes da se sazna o kome se radi.

Ono što je meni ostalo nejasno, složila sam u nekoliko pitanja:

1. Tko je maloljetnog Filipa Bajsića vozio na političke skupove SDP-a?
2. Tko se s maloljetnim Filipom Bajsićem dopisivao preko društvenih mreža?
3. Filip Bajsić u svom je priopćenju naveo da ga upravo g. Kišić već duže vrijeme obmanjuje lažnim obećanjima te da mu je služio kao lutka na koncu... je li i taj dio odrađen preko lažnih poruka ili lažnih glasova putem telefona?
4. Tko je napisao ili izdiktirao Filipu Bajsiću priopćenje kojim je istupao protiv ravnateljice dr.Zember?
5. Je li  zapisnik u kojem je navedena prisutnost razrednice Pomahač, pedagoginje i Filipa Bajsića, a čije je postojanje potvrdio ravnatelj škole, autentičan?
6. Ako je, zašto nije urudžbiran i  znači li to da je škola pokušala zataškati cijeli slučaj, s obzirom da navodi u zapisniku govore o puno ozbiljnijim, opasnijim i amoralnijim manipulacijama maloljetnim Filipom Bajsićem nego što je afera kojoj svjedočimo?
7. Ako zapisnik nije autentičan, zašto to nije jasno rekao nitko iz škole, prvenstveno osobe koje su upoznate; gđa Pomahač, pedagoginja i ravnatelj?
8. Zašto je Filip Bajsić novinaru Varaždinskih vijesti potvrdio da je zapisnik autentičan? (navod novinara u članku na portalu)
9. Je li je zapisnik, zbog straha odgovornih u školi da su postupili neprofesionalno, sada naknadno urudžbiran?
10. G. Kišić za medije izjavljuje da nije vidio zapisnik koji su prema informacijama iz medija dobili gradski vijećnici. Zar mu nitko, uključujući i vijećnike SDP-a nije dostavio taj zapisnik?
11. Znači li povlačenje tužbe g. Kišića da se prekidaju sve radnje koje su zapravo trebale dovesti do svih činjenica i rasvijetliti cijeli slučaj?
12. Zbog čega g. Kišić nije prijavio cijeli slučaj policiji obzirom da se netko navodno služio njegovim identitetom kod slanja poruka i telefonskog diktiranja priopćenja vezanog uz dr.Zember, što je ozbiljno kazneno djelo?

Slijedom navedenog, ovdje ne govorimo u „unutarstranačkim ili vanstranačkim“ podmetanjima“ od „nepoznatih osoba“, već u ovom slučaju postoji sumnja da su počinjena kaznena djela na štetu djeteta iz članka 138. Kaznenog zakona (prisila), članka 139. kaznenog zakona (prijetnja) i članka 140. Kaznenog zakona (nametljivo ponašanje). Ukoliko se od nadležnih tijela utvrdi osnovanost sumnje u počinjenje kaznenih djela prema djetetu, počinitelje se progoni po službenoj dužnosti te je zapriječena kazna za svako od ovih kaznenih djela do 3 godine zatvora.

Stoga očekujem da će Županijsko državno odvjetništvo bez odgode pokrenuti istragu i u slučaju da se utvrdi da postoji osnova za podizanje tužbi prema osumnjičenima, to bez odlaganja i učiniti.

Zaključno, prije nego li g. Kišić „zatvori slučaj“ bilo bi dobro da dobijemo odgovore na ova pitanja te sukladno tome očekujem da će se u cijeli slučaj uključiti i Pravobraniteljica za djecu te Prosvjetna inspekcija Ministarstva znanosti i obrazovanja i da će o svojim aktivnostima obavijestiti javnost.

Za kraj jedno zaista jednostavno pitanje za g. Kišića – koji je njegov stav, kao dožupana zaduženog za zdravstvo, kao predsjednika gradske organizacije SDP-a i kao kandidata za gradonačelnika o smjeni dr. Zember?