Laburisti: Umjesto darivanja cvijeća pred medijima, prepustimo Dan žena - ženama Foto: ilustracija / Pixabay

Laburisti: Umjesto darivanja cvijeća pred medijima, prepustimo Dan žena - ženama

Varaždinske vijesti | 7.3.2017. u 16:18h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska Županijska podružnica Hrvatskih laburista – stranke rada priopćenjem se obratila javnosti i političarima uoči Međunarodnog dana žena.

- Varaždinska Županijska podružnica Hrvatskih laburista – stranke rada svim ženama, radnicama, umirovljenicama i studenticama, čestita 8. ožujka, Dan žena. Uz iskreno i jednostavno "Hvala" za sve što su napravile u svojim obiteljima, na radnim mjestima, u javnom životu Hrvatski laburisti još jednom ističu da su u fokus svog političkog rada i angažmana stavili hrvatskog radnike, a posebice hrvatske radnice, koje su unatoč proklamiranoj jednakosti spolova nažalost još uvijek u nepovoljnijem položaju i što se tiče mogućnosti pronalaska zaposlenja, primanja i napredovanja u karijeri - naglasili su varaždinski Laburisti.

– Dan žena prilika je da još jednom skrenemo pozornost svima, posebice nositeljima vlasti na državnoj i lokalnoj razini te poslodavcima, koliko su žene doprinijele razvoju ovog društva na svim područjima, ali koliko se i dalje podcjenjivački i licemjerno odnosimo prema hrvatskim radnicama. Najčešće one moraju dvostruko više raditi i dvostruko se više dokazivati na radnom mjestu kako bi bile barem u jednakom položaju sa svojim muškim kolegama. Kao društvo napravili smo dosta na deklaratornoj razini, u praksi premalo i nedovoljno, kako bi žene mogle, ne reći, već osjećati se da su ravnopravne s muškarcima – istaknuo je u povodu Dana žena prvi čovjek županijskih Laburista i vijećnik u varaždinskom Gradskom vijeću Božidar Kolarić.

- Zato svi zajedno, svako prema svojim mogućnostima, treba napraviti sve da žene u Hrvatskoj, naše radnice, mogu sa zadovoljstvom ići na posao svjesne da se njihov rad cijeni jednako kao rad njihovih kolega. Da imaju jednake mogućnosti za napredovanje i da za obavljanje istog posla dobivaju jednaku plaću. Također, moramo stvoriti uvjete u društvu u kojem radnice svog šefa na poslu neće sa strahom obavještavati da se planiraju ženiti ili da uskoro očekuju prinovu u obitelji iako to u većini slučajeva znači gubitak radnog mjesta. Tome možemo doprinijeti svi zajedno svakog dana. I poslodavci, ali i političari na lokalnoj i nacionalnoj razini - napomenuo je Kolarić.

- Ujedno pozivam sve političare da sutrašnji Dan žena prepustimo ženama. Neka im njihov dan iskreno čestitaju u krugu obitelji ili pak kolega s kojima dijele radno mjesto, a političare pozivam da umjesto "cvijeteka", stiska ruke i umjetnog smješka pred medijima, već od sutra počnu raditi na tome da žene istinski budu jednake članice društva s istim mogućnostima i šansama kao njihovi muški kolege – zaključio je u ime županijskih Laburista Kolarić.