Križanić: U Plan gospodarenja otpadom nužno uvrstiti sanaciju baliranog otpada u Brezju Foto: VV arhiva

Križanić: U Plan gospodarenja otpadom nužno uvrstiti sanaciju baliranog otpada u Brezju

V.M./Varaždinske vijesti | 15.12.2016. u 11:41h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatska je u postupku donošenje Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2016.-2022. Riječ je o opsežnom dokumentu koji između ostalog predviđa konkretne aktivnosti što se tiče izgradnje regionalnih centara za gospodarenje otpadom, ali i rješavanje "gorućih problema" sanacije postojećih odlagališta otpada.

Upravo za takve slučajeve, poput odlagališta otpada "Karepovac" u Splitu, Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2016.-2022. trebao bi predvidjeti sredstva za potpunu sanaciju o čemu se nedavno raspravljalo na Odboru za zaštitu okoliša i prirode u Hrvatskom saboru.

No, iako u startu prijedlog dokumenta nije predviđao osiguranje sredstava za sanaciju baliranog otpada u varaždinskom Brezju, na inicijativu i reagiranje potpredsjednika Odbora i saborskog zastupnika iz Varaždinske županije Josipa Križanića pokrenuto je pitanje da se upravo preko tog dokumenta osiguraju i sredstva za sanaciju više od 100.000 tona baliranog otpada u Brezju.

Križanić je upozorio da problem u Varaždinu, koji već gotovo desetak godina opterećuje i bivšu i aktualnu vlast, ali i građane, nije ništa manje važan od sanacije odlagališta otpada u Splitu.

U ime građana Varaždina i Varaždinske županije jedino što tražim je jednak tretman za sve. Balirani otpad u Brezju ekološka je "bomba" koja svakog dana prijeti da ugrozi zdravlje stanovnika Varaždinske županije. Niti lokalna politika niti tadašnja Vlada i ministar Mihael Zmajlović nisu bili u stanju riješiti taj veliki problem. Nužno je u Planu gospodarenja otpadom Republike Hrvatske a razdoblje 2016.-2022. uvrstiti sanaciju odlagališta u Brezju te osigurati sredstva – prijedlog je kojeg je na sjednici iznio Križanić, a kojeg su kasnije u potpunosti podržali članovi Odbora te je ugrađen u zaključke proslijeđene Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Zastupnik Križanić najavio je da će i dalje u sklopu svog rada u Saboru, ali i kroz službene razgovore na za to mjerodavnim mjestima, inzistirati na tome da se osiguraju sredstva za sanaciju Brezja.