Križanić: Novim zakonom selekcija i uzgoj domaćih životinja vraća se u ruke stručnih osoba

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

Hrvatska bi uskoro trebala dobiti Zakon o uzgoju domaćih životinja koji je slijednik Zakona o stočarstvu, čije smjernice i odredbe datiraju još iz osamdesetih godina prošlog stoljeća. Prijedlog Zakona, o kojem je u ime parlamentarne većine u četvrtak u Saboru govorio zastupnik iz redova HDZ-a dr. sc. Josip Križanić, vrlo je važan za poljoprivrednike, prvenstveno stočare, jer između ostalog uređuje uzgoj, trgovinu genetskog materijala te način reprodukcije domaćih životinja.

– Nadalje, propisuje se provedba umjetnog osjemenjivanja, vođenje evidencije i registra, u proizvodnji i prometu sjemena i zametaka, katastar pčelinjih paša, uzgoj peradi, svinja i konja, te nadzor i kontrola uzgoja – pojasnio je Križanić govoreći o Zakonu.

Njime su regulirana i uzgojna udruženja odnosno uzgojne organizacije koja šalju zahtjev ministarstvu za priznanje jednog ili više uzgojnih programa čiji je cilj obnova pasmine ili stvaranje nove pasmine. Zakonom je precizno definirano koje specifične aktivnosti spomenuta udruženja ili organizacije mogu samostalno obavljati.

– Ugrožene pasmine dio su nacionalne baštine te se njihovo očuvanje ostvaruje provođenjem odobrenim uzgojnim programima – pojasnio je Križanić te nastavio da je uzgoj i selekcija kao i sparivanje, odabir rasplodnjaka i embriotransfer životinja najviši stupanj zadiranja u buduća svojstva životinje, te se tim poslom svugdje u svijetu bave vrhunski stručnjaci genetičar, veterinari, agronomi, biolozi.

– Mišljenja sam da bi upravo ovim zakonom bilo potrebno strože regulirati pravila tko smije obavljati koje poslove u cilju poboljšavanja uvjeta genetskih svojstava. Posebice stoga što znamo da se upravo na poljoprivrednim i agronomskim fakultetima u zadnje vrijeme upisuje vrlo malo studenata. Upravo su oni ti koji bi se sutra trebali baviti ovim poslom, no, sve se teže zapošljavaju jer su ovakva zanimanja i profesije sve manje atraktivna – upozorio je Križanić.

Drži da smo upravo na tom području dosadašnjim zakonima bili previše liberalni, pa se selekcijom i uzgojem često bave ljudi bez ikakve stručne kvalifikacije i spreme. Ustvrdio je kako se to dosad nije pokazalo dobrim budući da su se kao rezultati svega toga često javljali poremećaji nakon poroda tako oplemenjivanih životinja.

– Novi Zakon o uzgoju domaćih životinja trebao bi sada ispraviti nedostatke prijašnjih zakona i ovako osjetljivo područje selekcije i uzgoja životinja vratiti nazad u ruke stručnih osoba koje su za to educirane – zaključio je Križanić.

– Danom stupanja na snagu prestat će važiti Zakon o stočarstvu i veliki broj, čak 29 pravilnika koji se tiču Zakona o stočarstvu, dok će nove podzakonske akte vezane uz provedbu novog zakona donijeti ministar u roku od godinu dana – najavio je Križanić te zaključio da će Klub HDZ-a spomenuti zakon podržati.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.