Križanić: Klub HDZ-a podržat će novi Zakon o vinu

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

Zastupnici Hrvatskog sabora raspravljali su o novom Zakonu o vinu koji će Klub HDZ-a podržati, a u raspravu se uključio i saborski zastupnik iz Varaždinske županije i potpredsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Josip Križanić. Dosadašnji zakon datira još iz 2003.godine. Saborski zastupnik Križanić upozorio je na negativan trend prisutan u vinogradima i u proizvodnji vina.

- U desetogodišnjem razdoblju, od 2007. do 2016. godine, imamo 9.000 ha vinograda manje, odnosno 28 posto. U vanjskotrgovinskoj razmjeni razvidan je porast uvoza vina koji nije popraćen porastom izvoza. Imamo i veliko odstupanje u broju gospodarstava koja prijavljuju proizvodnju vina i koja stavljaju vino u promet - naglasio je Križanić koji smatra kako se to ne događa samo zbog smanjenog interesa za vinogradarstvo, već i zbog sve učestalijeg širenja zlatne žutice.

- Predlagao sam već ranije konkretnu mjeru: financiranje kompletnog insekticida iz državnog proračuna, njegove distribucije preko vinogradarskih udruga ili poljoljekarni te kontrolu provedbe preko komunalnog radara - ističe Križanić. Kada je riječ o eradikaciji šikara i zapuštenih vinograda nepoznatih vlasnika koja su staništa nametnika, Križanić je istaknuo kako smatra da treba dizati i svijest ljudi o iskorjenjivanju bolesti, ali i da je potrebna stroža kontrola JLS-a, odnosno komunalnih redara.

Upozorio je da je posljednjih nekoliko godina primjetan enormni uvoz vina iz EU-a, ali i trećih zemalja, posebice Crne Gore i Makedonije, i to u tankovima-cisternama koja su se prepakiravala i bez kontrole kvalitete prodavala diljem zemlje direktno konkurirajući kvalitetnim domaćim vinima.

- Osobno sam pitao na odboru Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo 2016. g. koliko su inspekcije izuzele uzoraka tako uvezenih vina u rinfuzi u cisternama, a odgovor je bio jedan uzorak. Naši su vinogradari prije plasmana vina na tržište trebali proći analize i ishoditi markice, što je garantiralo kvalitetu, ali im činilo i trošak. To se ovim zakonom mijenja i to je dobro - istaknuo je Križanić koji je na sjednici Hrvatskog sabora dao i amandman na Konačni prijedlog zakona o vinu.

- Ovim amandmanom se mijenja članak 25. stavak 3. i 5. čime se mijenja odredba te se pojednostavljuje za proizvođače upis u vinogradarski registar te se ne provodi upravni postupak i izdavanje rješenja, već Agencija za plaćanja provodi upis i brisanje u vinogradarski registar kao dio evidencije Upisnika poljoprivrednika pri čemu se prethodno izdavalo rješenje - objasnio je Križanić.

Dodao je da novi Zakon o vinu predviđa i četiri nove vinogradarske regije: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje, Hrvatska Istra i Kvarner, Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska te četiri nove regionalne organizacije vinogradara koje će biti povezane s regijama.

- Većina vinogradara Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije smatra da bi se u nazivu središnja i bregovita Hrvatska trebala naći i riječ sjeverna, jer i najviše najozbiljnijih vinogradara i ima u ovoj regiji uz Međimurje, Varaždinsku i Koprivničko-križevačku županiju - rekao je saborski zastupnik Križanić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.