Križanić: Klub HDZ-a podržat će novi Zakon o vinu

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

Saborski zastupnik HDZ-a iz Varaždinske županije dr. sc. Josip Križanić u Hrvatskom saboru je u petak, u ime Kluba HDZ-a, sudjelovao u raspravi o prijedlogu novog Zakona o vinu za kojeg je najavio da će ga Klub stranke podržati.

Naglasio je da dosadašnji zakon datira još iz 2003.godine. U međuvremenu mijenjan je zbog uglavnom nomotehničkih usklađivanja, pa se zbog konsolidiranja EU i nacionalnih propisa u sektoru vinarstva i vinogradarstva predlažu osnove koje će poslužiti za donošenje provedbenih propisa, istaknuo je Križanić.

– Zakon je dijelom konzumirao mišljenje regionalnih udruga vinara, dok u nekim dijelovima udruge, naravno, imaju svoje drugačije stavove i mišljenja. Tako neki vinari primjerice predlažu da se kompletna proizvodnja, uključujući oznake izvornosti, trebala staviti u ruke proizvođača – dodao je.

Križanić je ujedno upozorio na negativan trend koji je prisutan u površinama vinograda i proizvodnji vina.

– U desetogodišnjem razdoblju, od 2007. do 2016. godine imamo 9.000 ha vinograda manje, odnosno 28 posto. U vanjskotrgovinskoj razmjeni pak je razvidan porast uvoza vina koji nije popraćen porastom izvoza. Imamo i veliko odstupanje u broju gospodarstava koja prijavljuju proizvodnju vina i koja stavljaju vino u promet – istaknuo je Križanić koji smatra kako je to zasigurno alarm za uzbunu, napominjući da se to ne događa samo zbog smanjenog interesa za vinogradarstvo, već i zbog sve učestalijeg širenja zlatne žutice upravo u zadnjih desetak godina.

– Ova pošast kontinuirano, polako, ali sigurno devastira naše vinograde, pa vinogradari zbog nemogućnosti borbe, cijepaju svoje vinograde, a neki zbog nje i ne podižu nove. Ugroženo područje je sad već skoro cijela zemlja, a zaražena je većina županija, stoga hitno moramo poduzimati konkretne mjere, kao što je najšira moguća edukacija vinogradara o prijenosu bolesti, ali i prevenciji – kazao je Križanić.

Upozorio je i kako je posljednjih nekoliko godina primjetan enormni uvoz vina iz EU-a, ali i trećih zemalja, posebice Crne Gore i Makedonije i to u tankovima-cisternama koja su se tu onda prepakiravala i bez ikakve kontrole kvalitete prodavala diljem zemlje direktno konkurirajući kvalitetnim domaćim vinima.

– Napominjem da su naši vinogradari prije plasmana vina na tržište trebali proći analize i ishoditi markice, što je garantiralo kvalitetu, ali i činilo trošak našim proizvođačima. To se ovim zakonom mijenja i to je dobro – rekao je saborski zastupnik Križanić.

Istaknuo je i kako se prijedlogom novog Zakona o vinu uređuju nadležnosti i ovlasti ovlaštenih javnih tijela (djelokrug HCPHS) – izdavanje rješenja za promet vina i potvrđivanje sukladnosti i djelokrug APPRRR – u poslovima vezanim uz Vinogradarski registar, marketinško oglašavanje, upravni i inspekcijskih nadzor (vinarske inspekcije) i prekršajne odredbe.

– Jasno je definiran okvir za obavljanje djelatnosti proizvodnje i prodaje sa svrhom borbe protiv sivog tržišta. Zakon predviđa i četiri nove vinogradarske regije: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje, Hrvatska Istra i Kvarner, Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska te četiri nove regionalne organizacije vinogradara koje će biti povezane s regijama – naglasio je zastupnik Križanić dodavši da je, razgovarajući s vinogradarima, tražio da se naziv Središnja bregovita Hrvatska promijeni u Središnja i Sjeverozapadna ili Središnja i Sjeverna Hrvatska jer se ovako širokim nazivom gubi identitet varaždinsko-međimurske regije, dok su ostale regije točnije pobrojene.

Dodao je kako se, s ciljem rasterećenja sektora vina od parafiskalnih nameta, cjelokupni troškovi vezani uz naknade za izdavanje rješenja za stavljanje vina u promet i za izdavanje rješenja podmiruju iz državnog proračuna. Ukida se i sustav evidencijskih markica, a kroz druge administrativne mjere osigurano je praćenje sljedivosti vina. Sektor vina rasterećuje se za oko 12.000.000 kuna, što iznosi 33 posto rasterećenja u odnosu na postojeće propise.

– Osim što vinogradarstvo predstavlja vrlo značajnu granu hrvatske poljoprivrede, proizvodnja vina kroz povijest obilježava prepoznatljivost, a u novije vrijeme brend ili zaštitni znak pojedine vinogradarske regije RH. Upravo stoga nam je zadatak brinuti o očuvanju vinogradarskih površina te učinkovitije zaštiti domaće vinogradare od navale jeftinih proizvoda izvana – zaključio je Križanić

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.