Utemeljena kritika pročelnika ili bezobzirna medijska osveta?

vv / patopticum | 30.7.2020. u 20:10h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je prvi upozorio da bi Zagreb, nakon potresa, mogle zadesiti i poplave,  a zatim ustvrdio kako mu se „čini kako bi država lakše proglasila Varaždin glavnim gradom, nego krenula u obnovu grada Zagreba“, što smo i mi prenijeli, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić na meti je kritika. U njima se izdvaja, kako piše Panopticum, portal Telegram, ali zbog utemeljenosti, već „prikrivenih motiva bezobzirne osvete“.  

Naime, kako podsjeća Panopticum, vlasnik Telegrama i nekadašnji vlasnik Europapress Holdinga, Ninoslav Pavić, uhićen u večernjim satima 4. prosinca 2000. godine. Uz Pavića uhićeni su Vinko Grubišić, Juraj Hrvačić, Ivan Majić, Zdravko Jurak, Dražen Mandić i Anton Crlenjak, te su iza ponoći u pratnji policije u civilu prepraćeni kod istražnog suca Županijskog suda u Zagrebu.

Ministarstva pravosuđa i unutarnjih poslova potvrdila su u ponedjeljak, 5. prosinca 2000. da je u tijeku policijska istraga u slučaju ortačkog ugovora, kojim su, kako je objavio list Republika, Pavić, Grubišić, Ivić Pašalić i Miroslav Kutle, htjeli u potpunosti kontrolirati hrvatski medijski prostor.  Kako je izjavio tadašnji ministar pravosuđa RH Stjepan Ivanišević, istraga protiv Ninoslava Pavića i njegovih ortaka pokrenuta je zbog osnovane sumnje da je »sudionicima toga ugovora bila svrha ostvariti dominaciju u području elektroničkih i tiskanih medija«.

Nakon toga, kako navodi Panopticum, počeli su neopisivi politički pritisci na tadašnjeg premijera Ivicu Račana da se osumnjičeni Ninoslav Pavić pusti iz pritvora.

Međutim, tadašnji ministar pravosuđa RH Stjepan Ivanišević odbio je potpisati taj na zakonu neutemeljeni dokument o puštanju iz pritvora Ninoslava Pavića te podnio ostavku.

- Tada, gotovo cijela Vlada Ivice Račana i njegovi najbliži suradnici, među kojima i Pavle Kalinić, bili su protiv protuzakonitog postupanja i uplitanja izvršne u pravosudnu vlast Republike Hrvatske na način da se Ninoslav Pavić pusti iz pritvora, međutim tadašnji premijer Račan je na mjesto Stjepana Ivaniševića predložio, a Sabor imenovao novu ministricu pravosuđa Ingrid Antičević Marinović koja je po partijskom zadatku potpisala Pavićevo puštanje na slobodu. Dakle, Ninoslav Pavić nije pušten iz hrvatskog zatvora temeljem vjerodostojnog rješenja suda već političkom odlukom koju je potpisala novoimenovana ministrica pravosuđa Antičević Marinović, poznatija u političkim krugovima kao “pčelica Maja”. Poveznicu stanja u hrvatskom pravosuđu s Ingrid Antičević Marinović, trenutno na funkciji sutkinje Ustavnog suda Republike Hrvatske, koje je još uvijek aktualno, možda je najbolje opisao u svom novinarsko-odvjetničkom osvrtu Siniša Pavlović, odvjetnik Gizele Đureković u tekstu pod naslovom “SAPIENTI SAT: Pipl mast trast as!”, piše Panopticum, koji se još osvrće na aferu Gruppo, ulogu Orsata Miljenića, Slavka Linića, Nade Čavlović Smiljanec, Tamare Laptoš i dr.