Kovač (SDP): "Sjednica Županijske skupštine mogla se održati na standardni način, da se htjelo" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Kovač (SDP): "Sjednica Županijske skupštine mogla se održati na standardni način, da se htjelo"

IHR/Varaždinske vijesti | 28.5.2020. u 17:55h | Objavljeno u Aktualno

- Na elektronskoj sjednici Županijske skupštine, gdje se na dnevnom redu nalazi 20 točaka, jedna važnija od druge i gdje je razina sudjelovanja slanje e-maila samo s informacijom da li ste za, protiv ili suzdržani po pojedinoj točci, a bez mogućnosti rasprave, nisu sudjelovali vijećnici SDP-a i tu informaciju dostavili smo Varaždinskoj županiji – rekao je predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u Županijskoj skupštini Hrvoje Kovač.

Naime, uz vijećnike HNS-a, na Skupštini Varaždinske županije održanoj jučer nisu sudjelovali ni SDP-ovi vijećnici. Na sjednici su tako prisustvovala 24 vijećnika i sve točke dnevnog reda su prihvaćene.

Više od 40 osoba

Predsjednik Skupštine Alen Runac ustvrdio je kako vijećnici SDP-a i HNS-a nisu imali nijednu primjedbu na održavanje sjednice elektroničkim putem prije deset dana, kada je održana sjednica Predsjedništva Skupštine na kojoj se raspravljalo upravo o načinu održavanja sjednice i o dnevnom redu te je njihovo nesudjelovanje u sjednici oštro osudio.

Kovač kaže kako je sjednica predsjedništva Skupštine održana 18. svibnja i to u vrijeme kada su na snazi bile epidemiološke mjere koje su išle u prilog tezi koju je iznio sam predsjednik Skupštine, a vezano uz trenutno epidemiološko stanje.

- Međutim, kao što i sami znate, zbog povoljne epidemiološke situacije u državi i rapidnog povećanja broja relaksirajućih mjera nacionalnog Stožera civilne zaštite, već isti dan, 18. svibnja, u poslijepodnevnim satima na snagu stupa nova Odluka o nužnim mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 kojom se dozvoljavaju veća okupljanja, do 40 osoba. Uz to, na redovnim, svakodnevnim koordinacijama svih lokalnih stožera civilne zaštite više je puta, nedvosmisleno i jasno naglašeno kako se odredba od 40 osoba odnosi samo na javna okupljanja definirana Zakonom o javnom okupljanju što sjednica predstavničkog tijela, bilo na općinskoj, gradskoj ili regionalnoj razini nije – rekao je Kovač i dodao kako se taj podatak lako može provjeriti u ravnateljstvu Civilne zaštite čiji je koordinator upravo na redovnoj koordinaciji eksplicitno naveo da se sjednice županijskih skupština mogu održati.

- Nakon te informacije i dodatnih konzultacija, Klub vijećnika SDP-a je u petak, 22. svibnja službeno predložio Varaždinskoj skupštini da održi sjednicu u standardnom obliku. Također smo u prijedlogu naveli za 27. svibnja, za dan održavanja sjednice Skupštine, da je nacionalni Stožer civilne zaštite donio novu, takozvanu „relaksirajuću mjeru“ u kojoj je dozvolio okupljanja i preko 40 osoba, a za čiju je provedbu upute objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo iz kojeg je razvidno da se dozvoljava okupljanje do 300 osoba u zatvorenom prostoru – rekao je Kovač.

Ustvrdio je da iz svega spomenutog je više nego očito kako su postojeći epidemiološki uvjeti na dan održavanja sjednice bili višestruko povoljni, a o čemu su prethodno svoje mišljenje dali nacionalni Stožer civilne zaštite i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

"Gorak okus"

- Uvjereni smo kako se sjednica mogla preseliti i u veći, adekvatniji prostor (HNK Varaždin, hotel Turist)  za što je bilo dovoljno vremena i razloga, ali ne i političke volje. Ponavljam, i odredba od 40 osoba se nije odnosila na sjednice predstavničkih tijela – poručio je Kovač.
Navodi kako je prijedlog Kluba vijećnika SDP-a u osnovi bio da se, s obzirom na izrazito važne točke koje su predložene na dnevnom redu, a koje će imati direktne i trajne posljedice na građane Varaždinske županije, osigura kvalitetna rasprava svih vijećnika.

- Sjednica bez rasprave o rebalansu proračuna, izvješćima ustanova, novom zaduživanju i brojnim drugim temama ostavlja gorak okus u „najtransparentnijoj županiji u Hrvatskoj“. Nevezano što će vladajući sebi osigurati pozitivno glasanje po svim točkama, vijećnici uvijek moraju imati mogućnost rasprave i aktivnog sudjelovanja u procesima donošenja odluka što slanje e-maila svakako nije. SDP će uvijek zagovarati otvorene, inkluzivne, transparentne i suradljive modele prema otvorenoj vlasti na bilo kojoj razini, a ako je Varaždinska županija jedna od „perjanica transparentnosti“ javne uprave u Hrvatskoj, onda bi i njezino vodstvo zbog te činjenice, koja je s jedne strane svakodnevni podsjetnik na odgovornost koja dolazi s tom titulom, a s druge strane jedna vrlo važna obaveza stalnog pokazivanja dosljedne, koherentne i konzistentne politike prema transparentnosti trebala i raditi na načelima otvorene i inkluzivne vlasti – zaključio je na kraju predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Kovač.

Označeno u