Marijan Kostanjevac i Predrag Štromar Foto: VV arhiva

Kostanjevac: Štromarova pomoć je uvijek izostala, možda baš zbog "lošeg interneta"

Varaždinske vijesti | 30.9.2019. u 12:17h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Načelnik općine Vinica Marijan Kostanjevac priopćenjem je reagirao na izjave potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara na svečanoj sjednici održanoj u povodu Dana općine Sračinec.

Podsjetimo, Štromar je u Sračincu, među ostalim, spomenuo projekt optičkog interneta, požalivši se da u općini Vinica, u kojoj živi, "time ne mogu pohvaliti".

Reagiranje viničkog načelnika prenosimo u cijelosti:

"Ponukan najnovijim izjavama našeg sumještanina na dužnosti potpredsjednika Vlade RH i ministra graditeljstva i prostornog uređenja gospodina Predraga Štromara, izrečenim na svečanoj sjednici povodom Dana Općine Sračinec, naprosto sam prisiljen reagirati i ovim se putem obratiti javnosti. Naime , naš sumještanin tamo se u svom govoru požalio na spori Internet u svojoj Općini Vinica zbog kojeg „ne može ni platiti račun jer sve zašteka“. Smatram da svečana sjednica povodom dana Općine Sračinec nije bila primjereno mjesto za takve izjave, a niti primjedba o „štekanju“ nije baš točna jer se veliki broj naših mještana služi internetom i nema takvih „problema“.

Vezano uz ulaganje u širokopojasnu infrastrukturu te time i brži internet na području Općine Vinica, potpredsjednik Vlade i ministar morao bi se prisjetiti kako Općina Vinica nije bila uključena ni u jednu skupinu jedinica lokalne samouprave za koje je Varaždinska županija za vrijeme kad je on bio župan, izradila Plan razvoja širokopojasne infrastrukture. Stoga su Općina Vinica te Općine Donja Voća, Cestica, Petrijanec, Maruševec, Klenovnik, Bednja i Grad Lepoglava zajednički, same, financirale izradu projektne dokumentacije odnosno izradu plana razvoja širokopojasne infrastrukture, a obzirom da u prvom pokušaju nismo uspjeli, projekt uvođenja širokopojasnog interneta ponovo je prijavljen ove godine.

Gospodin potpredsjednik Vlade i ministar ponovo je zaboravio kako je u mnogo situacija i u mnogim projektima kojih je lista malo duža, mogao pomoći općini kako za vrijeme dok je obnašao dužnost župana, tako i sada kada je na dužnosti potpredsjednika Vlade RH i ministra, no pomoć je uvjek izostala baš možda zbog „lošeg interneta“.

Stoga mogu poručiti gospodinu poptredsjedniku Vlade i ministru kako je Općina Vinica bez njegove pomoći riješila pitanje motela, vatrogasnog vozila, asfaltiranje cesta, nabavu komun traktora i niz drugih općinskih problema kao i do sada, a uvesti ću i širokopojasni Internet na svoje područje te provesti još mnoge projekte. Njegov upliv uvjek je završio negativno za općinu pa tako i u slučajevima koje sam već spomenuo, ali tu svakako još moram spomenuti uplitanje u rješavanje pitanja stanara u Djevojačkoj školi gdje je danas smješten vrtić. Njegova izričita zabrana rada na području općine od strane ŽUC-a, HEP-a i ostalih komunalnih firmi u vrijeme kada je bio župan, danas je ipak primjerena i drugačija.

Sve njegove opstrukcije nastavljene su, ali gore od toga su te neumjesne izjave izrečene u apsolutno neprimjerenim situacijama, a što nije prvi puta. Općina ima svoje predstavničko tjelo, općinsko vijeće i izvršno u funkciji zamjenice i načelnika, općina je institucija kao i načelnik u interesu svih žitelja i ne smije biti ničija pongpong loptica ili još gore nečiji taoc. Upravo zato, o svemu ćemo obavijestiti predsjednika Vlade g. Andrea Plenkovića, te predsjednika sabora g. Gordana Jandrokovića, saborske zastupnike, jer ovo je ipak prevršilo svaku mjeru."