Kohezijska politika od iznimne važnosti, prije svega u gospodarskom oporavku pred nama

LL | 10.9.2020. u 18:05h | Objavljeno u Aktualno

Zastupnica Sunčana Glavak imenovana je izvjestiteljicom iz sjene u ime Europske pučke stranke (EPP) za mišljenje o Kohezijskoj politici i regionalnim strategijama za okoliš u borbi protiv klimatskih promjena. Na današnjem sastanku Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) zastupnica Glavak sudjelovala je u prvoj raspravi o mišljenju Odbora na tu temu.

Kohezijska politika biti će jedan od presudnih instrumenata za borbu protiv klimatskih promjena. Ona predstavlja redistributivnu snagu europskog proračuna koja je potrebna građanima EU-a, bez obzira na to gdje živjeli, a osobito u onim dijelovima država članica koji teže dostići stupanj razvijenih regija Europe.

Sporazum Vijeća o Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) postignut na sastanku održanom od 17. do 21. srpnja, te odluka Vijeća o doprinosu najmanje 30 posto Europskog fonda za regionalni razvoj zelenim ciljevima važan su korak ka postizanju klimatskih i okolišnih ciljeva Europske unije, budući da je kohezijska politika jedan od najvećih izvora potpore EU mnogim državama članicama.

,,Kohezijski fondovi od iznimne su važnosti za Republiku Hrvatsku i svjesni smo koristi koje bi nam ta sredstva mogla donijeti'', izjavila je zastupnica Glavak te istaknula kako Vlada Republike Hrvatske, na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem, ulaže značajne napore kako bi Hrvatskoj bila dodijeljena odgovarajuća kohezijska sredstva. Naglasak je stavljen na dijelove Hrvatske koji su slabije razvijeni.

Mišljenje je iznimno važno jer je kohezijska politika jedna od ključnih politika Europske unije koja mora reflektirati prioritete EU građana i igrati ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena u Europi. Tijekom pregovora o novom VFO-u i kohezijskim sredstvima, jasno je da kohezijska politika mora biti fokusirana na zeleniju EU te Uniju s manje emisija CO2. Ovisno o regijama, barem 30 posto sredstva mora ići regijama s malim emisijama i regijama koje donose inovativna rješenja. Sredstva se moraju usmjeriti na strukturne promjene te prelazak na kružno gospodarstvo.  Također, potreban je decentralizirani pristup kako bi lokalne i regionalne vlasti mogle usmjeriti sredstva u područja koja su stvarno potrebna građanima i regijama. Cilj je smanjiti razlike među regijama s posebnim naglaskom na ruralna područja, područja zahvaćena industrijskom tranzicijom i regije suočene s teškim i trajnim prirodnim nepogodama ili demografskim poteškoćama. Mehanizmom za pravednu tranziciju predviđaju se ulaganja od 100 milijardi eura namijenjena za regije koje će biti najpogođenije tranzicijom prema klimatski neutralnom gospodarstvu.

,,Pred nama su ozbiljni izazovi prije svega u ekonomskom oporavku, a uloga kohezijske politike u tom kontekstu bit će od presudne važnosti. EU je postavila svoje ciljeve za zelenu i digitalnu tranziciju i moramo učiniti napore da realiziramo svoje ciljeve za dobrobit naših građana'', naglasila je zastupnica Glavak.