Klub zastupnika HNS-a i HSU-a predao amandman zbog škola i školskih dvorana u Varaždinskoj županiji

V.V. | 24.11.2016. u 18:02h | Objavljeno u Aktualno

Klub zastupnika HNS-a i HSU-a predao je danas, u četvrtak 24. studenog, u Saboru amandman na Prijedlog Izmjena i dopuna Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu i projekcija za 2017. i 2018. godinu.

Riječ je o amandanu vezanom uz sporazum kojim se Vlada obvezala da će sufinancirati troškove najamnina za školske građevine (škole i dvorane) izgrađene po modelu javno-privatnog partnerstva na području Varaždinske županije, ali i Koprivničko-križevačke županije te Grada Koprivnice.

Vezano uz tu tematiku jučer, u srijedu 23. studenog, je HNS-ova saborska zastupnica Božica Makar postavila pitanje premijeru Andreju Plenkoviću.

Iako je premijer Plenković priznao da nije detaljno upoznat s tematikom rekao je kako se takvi Sporazumi moraju ispoštovati.

- Sporazumi koje potpisuju ministri moraju se ispoštovati – bio je jasan premijer Andrej Plenković.

Što se Varaždinske županije tiče, riječ je o ukupno 8 Sporazuma kojima su obuhvaćene 32 građevine zgrada škola, odnosno sportske dvorane, grupirane po ugovorima sklopljenim s privatnim partnerima. Navedeni ugovori sklopljeni su u skladu s direktivama EU o javno-privatnom partnerstvu, provjereni više puta od strane Državne revizije i posebnog proračunskog nadzora Ministarstva financija te unijeti u Registar ugovora o javno-privatnom partnerstvu kod nadležnog tijela, sukladno važećim propisima

Spomenutim amandmanom predlaže se da se Izmjenama i dopunama Državnog proračuna za 2016. godinu vrati preuzimanje obveza za projekte javno privatnog partnerstva u Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji u 2016. godini za 22.500.000,00 kn, a što je, podsjetimo, bivši ministar obrazovanja Šustar jednostavno ozbrisao iz državnog Proračuna.

- Postupajući po Zakonu o proračunu, u Županijskom proračunu Varaždinske županije (35%) za ovu godinu kao i u proračunima gradova i općina (10%) osigurana su sredstva za pripadajući dio obveze. U slučaju neuvrštavanja, financijske obveze za Županiju iziskivat će odustajanje od svih započetih projekata, kao i prestanak izdvajanja za potrebite u području socijalne skrbi, za potpore u poljoprivredi te za organizacije civilnog društva, a povećanje financijskih obveza za alimentiranje troškova najamnina za školske građevine sa dosadašnjih 10% na 20%-40% (ovisno o standardima izgrađenih školskih građevina) značajno će pogoditi općine i gradove te izravno utjecati na uvjete njihovog daljnjeg društvenog i gospodarskog napretka.

Nadalje, prema Sporazumu o sufinanciranju troškova najamnina za Koprivničko-križevačku županiju, tj. za koprivničku Gimnaziju i sportsku dvoranu Ministarstvo obrazovanja obvezalo se sufinancirati i troškove ove najamnine u iznosu od 55%.

Podsjetimo, prije mjesec dana je Milorad Batinić, predsjednik Kluba zastupnika HNS-a i HSU-a u Saboru zatražio stanku, također zbog nepoštivanja spomenutih Sporazuma.

Riječ je o gotovo 11 milijuna kuna koje je država dužna podmiriti Varaždinskoj županiji prema Sporazumu za sufinanciranje troškova najamnine školskih objekata.