Alen Kišić, Vesna Dušak i Nina Begičević Ređep predstavili program obrazovanja

Napisao/la: VV -

Na današnjoj konferenciji za novinare Alen Kišić, kandidat za gradonačelnika Varaždina, kandidatkinja za zamjenicu Vesnu Dušak i kandidatkinja na listi za Gradsko vijeće, Nina Begičević Ređep, predstavili su program za obrazovanje koalicije SDP-HNS- HSS-HSU- HL.

Prof. Vesna Dušak naglasila je važnost prilagodbe STEM-u.
- Kao i škole i fakulteti se prilagođavaju STEM području i pokretljivosti na tržištu rada. Tako je FOI već prijavio tri nova radna okvira. Kroz suradnju znanosti i privatnog sektora, a u smislu prijenosa znanja i vještina koje doprinose društvenom i gospodarskom razvoju, potrebno je sustavno poticanje mladih znanstvenika i istraživača i pružanje novčane pomoći za zatvaranje projekata. Ovakav razvoj obrazovanja bitan je dio infrastrukture za razvoj poduzetništva i ekonomski napredak, a to znači koristiti modernija postrojenja i tehnologije, prijenos znanja s fakulteta u poduzetništvo i rezultati dobiveni sinergijom znanstvenih i poduzetničkih snaga - istaknula je Dušak.

Prof. dr.sc. Nina Begičević Ređep, prodekanica FOI-a, istaknula je da je cilj omogućiti da djeca nakon završetka srednje škole ostanu studirati u Varaždinu, ali i pronađu posao. Mogućnost za to se vidi prije svega u otvaranju novih studijskih programa u području STEM-a, te usklađivanje programa studiranja s potrebama tržišta rada.

- U Varaždin je potrebno privući i studente izvan Varaždina, a to možemo podizanjem studentskog standarda. Poticati deficitarna zanimanja, otvarati nove studijske programe i revidirati postojeće. Važno je početi koristiti EU fondove, koji su do sada vrlo malo iskorišteni. To moramo promijeniti. Potrebni su prostorni kapaciteti, moramo dati punu podršku izgradnji nove zgrade FOI-a, jer studenti nemaju mogućnosti za nikakve sadržaje. Sveučilište Sjever također treba nove prostore i u tome ćemo dati punu podršku. Isto vrijedi i za škole gdje djeca rade na računalima starim 13 godina. Ministarstvo deset godina nije uložilo u opremu, pa će to preuzeti grad i dati potrebnu IKT opremu za naše škole i djecu. Naš cilj je povući 30 milijuna eura iz EU fondova upravo za osiguranje navedenog i to ćemo napraviti. Za to ćemo restrukturirati naše agencije kako bi pomogle institucijama u tome. To se da i treba učiniti - istaknula je Begičević.

Naglasila je i dio programa koji se odnosi na ustrojavanje Fonda za financiranje i predfinanciranje projekata, što će pomoći u povlačenju sredstava iz EU fondova. Također, osvrnula se i na nužnost povećanja iznosa za stipendiranje učenika i studenata, davanje kredita studentima, kao i uvođenje novih vrsta stipendija koje će potaknuti obrazovanje deficitarnih zanimanja. Kao još jedan projekt koji planiraju provesti je i Fond za potporu znanstvenom istraživanju i patentiranju.

Alen Kišić naglasio je zadovoljstvo svojim timom za obrazovanje koje danas zajedno s njim predstavlja program i garantira da će se navedeno i odraditi.
- Da bi Varaždin bio grad sretnih ljudi, moramo imati kvalitetne i vrtiće i škole. Pri tome želim naglasiti nešto što je nažalost prošlo ispod radara, a želim to istaknuti. Grad će osigurati besplatno učenje stranih jezika u vrtićima što sada roditelji plaćaju privatno u iznosima od 150-200 kn. To se može provesti u suradnji s državom, bez prevelikih sredstava, kroz programe stručnog osposobljavanja. Što se tiče osnovnih škola, tu imamo prednost jer sam bio u timu župana Štromara gdje smo na razini županije razvijali mehanizme kako treba raditi u osnovnim školama. Primjer su Microbitovi koji su apsolutna budućnost. U županiji ih imaju 33 škole, a sedam gradskih ih nema. Postavlja se i pitanje VI.osnovne škole. Najprije moramo napraviti reviziju mreža škola, a nakon toga ćemo vjerojatno donijeti odluku o dogradnji škole. Ali ćemo isto tako investirati i u V. osnovnu školu. No, tu nije toliki problem kao kod vrtića. Problem je u soft vještinama, a tu županija može biti primjer. Danas sami ravnatelji stvaraju EU projekte jer im je županija omogućila edukaciju za to. Između razvojne agencije, grada i škola nema dovoljno aktivnosti i to ćemo mijenjati. Naše gradske škole trebaju biti primjer kao što su to one u županiji. Ključna stvar je imati bolje Osnovne škole, koje će kvalitetnije obrazovati i tu Grad mora raditi na tome da sufinancira i Centre izvrsnosti - rekao je Kišić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.