Jenkač u Saboru: "Trebali bi početi nanovo razmišljati o uvođenju vojnog roka"

Varaždinske vijesti | 26.9.2020. u 12:01h | Objavljeno u Aktualno

U Hrvatskom saboru u četvrtak se raspravljalo o Godišnjem izvješću o obrani za 2019. godinu, a u raspravu se uključio i saborski zastupnik Siniša Jenkač.

Kazao je kako prijašnjih godina nije bilo mnogo pozitivnih rasprava o izvješću o stanju Hrvatske vojske kao ove, stoga je prvotno čestitao bivšem, ali i sadašnjem ministru, predstavnicima Ministarstva te državnim tajnicima jer „očito je svima jasno da se dogodila neka promjena”.

- Iz ovog je izvješća vidljivo da nakon gotovo 20 godina imamo jednu definitivnu promjenu koja se odnosi na materijalna sredstva odnosno zanavljanje opreme. Spominju se i Patrije, Bradleyi, helikopteri Kiowa warrior, rakete, modernizacija brodovlja, nabavljanje nove i modernizacija postojeće opreme. To je odlično i drago mi je da je nakon dugo godina pred nama jedno ovakvo izvješće. Riječ je o doista ogromnom skoku u modernizaciji Hrvatske vojske, na koji smo čekali dva desetljeća – kazao je Jenkač.

Kao još važniju stavku izvješća istaknuo je povećanje materijalnih prava hrvatskog vojnika te izrazio nadu da će u budućnosti doći i do povećanja materijalnih prava hrvatskih policajaca.

- Ipak, još uvijek nismo na onoj razini koju bi trebali dostići, onoj razini postotka proračuna koji bi trebali izdvajati za Hrvatsku vojsku, no drago mi je da više-manje imamo suglasje da je ovo dobar put kojim treba i nastaviti – istaknuo je.

Sa svim ovim aktivnostima treba nastaviti dalje, kao i s povećanjem proračuna te povećanjem rashoda za zaposlene, ali jednako tako i povećanjem i daljnjim zanavljanjem postojeće opreme i nabavkom nove, dodao je Jenkač.

Posebno je naglasio utjecaj Hrvatske vojske na industriju, posebice obrambenu, vojnu industriju, a onda neposredno i na gospodarstvo. Taj je utjecaj velik i na tome treba i dalje inzistirati, posebice na povezanosti Hrvatske vojske i vojne odnosno obrambene industrije u RH, ističe.

- Također, mislim da bi nakon više od 20 godina trebali početi nanovo razmišljati o uvođenju vojnog roka. On ne mora trajati godinu dana, može to biti pola godine, ali vrlo je važan jer stvara bazu pričuvnika nužnih za razvoj potencijala cjelokupne vojne moći. Ako nemamo dovoljnu vojnu moć, ako nemamo dovoljno pričuvnika koji će moći u vrlo kratkom vremenu biti mobilizirani i koji će znati koristiti tu vojnu opremu, onda smo kao država u problemima. Završio bih podsjećajući vas na 1988. i 1989. godinu kada je rijetko tko od ovdje prisutnih vjerovao da ćemo za godinu dana imati rat na ovim područjima. To se može dogoditi preko noći i ako nemamo dovoljno opremljenu i spremnu vojsku koja mora prva reagirati, a onda u drugom ešalonu ako nemamo vojnu pričuvu, u velikim smo problemima i to nikada ne smijemo zanemarivati – kazao je saborski zastupnik Siniša Jenkač.