Saborski zastupnik Siniša Jenkač sudjelovao je u raspravi o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi

Jenkač u Saboru: Građani dolaze k načelnicima i gradonačelnicima da im riješe probleme

Varaždinske vijesti | 10.12.2020. u 17:34h | Objavljeno u Aktualno

Na 4. sjednici Hrvatskoga sabora zastupnici su, između ostalog, raspravljali o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, a u zanimljivoj je raspravi sudjelovao i HDZ-ov saborski zastupnik Siniša Jenkač, gradonačelnik Novog Marofa.

Jenkač je istaknuo kako smatra zanimljivom činjenicu da se zakoni o lokalnoj samoupravi koja je, izgleda, svima na prvom mjestu, često mijenjaju.

– Možda bi bilo vrijeme da više raspravljamo o nečemu drugome. Ako već govorimo o gradonačelnicima i načelnicima, podsjećam da se ti ljudi, od kojih su neki izabrani za te funkcije i nekoliko puta, nisu birali sami, birali su ih građani. Svaki čelnik lokalne samouprave biran je direktno i to voljom građana, koliko god puta da je biran. Mislim da boljeg načina nema – kazao je.

Nastojeći objasniti opsežnost svega onoga što gradonačelnici i načelnici rade u svojim sredinama, zastupnik Jenkač je naglasio da brinu o svemu: – Nema stvari koja se događa u tom gradu ili općini, koja ne prolazi kroz ruke tog gradonačelnika i načelnika. I što je općina ili grad manji, to više on ima posla jer ima manje suradnika, manje pročelnika, većinom su to jedinstveni upravni odjeli. Taj čovjek zajedno sa svojom pročelnicom ili pročelnikom mora biti maltene svemirac jer mora znati puno toga o zakonima, o nabavi, o svemu, da bi uopće nešto mogao provesti i učiniti.

Jenkač je također istaknuo da su upravo ti gradonačelnici i načelnici oni kojima se obraćaju građani.

– Građani ne dolaze k ministrima, ne dolaze k premijeru ili predsjedniku niti k županima ili saborskim zastupnicima, osim možda onima koji vrijedno i često obilaze teren, na čemu im čestitam. Građani dolaze k svojim načelnicima i gradonačelnicima, tražeći od njih rješavanje svojih životnih problema. Govorim to iz osobnog iskustva, kao gradonačelnik Novog Marofa koji ima 13,5 tisuća stanovnika, koji ima samo 14, a ne 140 zaposlenih djelatnika kao gradovi nekih kolega. Ovdje ih sada nema, ali borili su se za izvršnu vlast na državnim razinama pa su imali 103 ili 104 zaposlena, a imaju 16 tisuća stanovnika – kazao je Jenkač i nastavio: – Novi Marof je po površini najveći u 3. izbornoj jedinici, dakle u Varaždinskoj, Međimurskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, imamo više od 600 kilometara nerazvrstanih cesta, bez županijskih i državnih cesta, to ne brojim. Znači, probleme građana rješava svega 14 zaposlenih. Nemam profesionalne zamjenike, a primjera radi, reći ću i da održavamo sjednice Gradskog vijeća u poslijepodnevnim satima, kad svi oni koji su zaposleni mogu bez problema doći na sjednicu. Neka i to bude neka poruka mojim kolegama.

Jenkač je dodao kako smatra da je upravo to dobar model koji omogućuje da svi članovi gradskih i općinskih vijeća nazoče sjednicama te zaključno kazao: – Važno je naglasiti da probleme građana ne rješavaju šefovi Hrvatskih cesta, Hrvatskih voda i sličnih firmi – svi problemi građana rješavaju se na lokalnoj razini, stoga mi je žao što nas neki nazivaju „lokalnim šerifima”, a ako je netko negdje pogriješio, neka za to bude procesuiran. Pozivam sve kolege koji misle drugačije da se na sljedećim izborima kandidiraju za izvršne funkcije. Neka pobijede i neka okuse to šerifovanje po općinama i gradovima.

Označeno u