Jenkač: Trebalo je "napraviti reda" zbog čega se i krenulo s određenim uštedama

| 7.6.2016. u 10:21h | Objavljeno u Aktualno

Središnja tema sjednice Gradskog vijeća Novog Marofa koja je održana u Kulturnom centru “Ivan Rabuzin”, bila je Izvješće o izvršenju proračuna za 2015. godinu koja je pokrenula brojne rasprave među vijećnicima.

Izvješće je pokazalo da su štednje provedene po svim dijelovima proračuna pa je na rashode za zaposlene umjesto predviđenih 4,5 milijuna utrošeno 4,3 milijuna kuna. Na materijalnim rashodima ostvarena je znatnija ušteda. Predviđeno je da se kroz godinu potroši gotovo 5 milijuna kuna, a umjesto toga utrošeno je oko 4,2 milijuna.

Velike uštede, nešto više od 600 tisuća kuna, ostvarene su na poziciji "ostali rashodi". Također, manje od predviđenog potrošeno je i na poziciji "rashoda za nabavu neproizvodne imovine", gotovo 700 tisuća kuna. Sveukupni rashodi u prošloj godini planirani su u iznosu od 20,6 milijuna kuna, a ostvareni su u iznosu od 17,4 milijuna.

-Na rashodovnoj je strani trebalo "napraviti reda" zbog čega se i krenulo s određenim uštedama – naglasio je Siniša Jenkač, gradonačelnik Novog Marofa dodavši da su se unatoč štednji sve obveze redovito podmirivale.

-Uspjeli smo u ovih pola godine, koliko sam na čelu grada, stabilizirati proračun, a pozitivni pomaci u punini će se vidjeti u izvršenju proračuna za ovu godinu. U ovoj godini vidjet će se efekti svega onoga što radimo. Analizirajući izvršenje proračuna za 2014. i 2015. godinu vidljivo je da je situacija u 2015. godini bolja – kazao je Jenkač.

Vijećnici su većinom glasova prihvatili Prijedlog Godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Novog Marofa za 2015.godinu i prijedlog Odluke o prihvaćanju Godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Novog Marofa za 2015. godinu.

Također, vijećnici su prihvatili i izvješće o stanju organiziranosti vatrogastva na području grada Novog Marofa.

Gradonačelnik Jenkač je u sklopu rasprave naglasio da se Vatrogasna zajednica sprema za nova ulaganja, točnije nabavku novog navalnog vatrogasnog vozila te pojasnio da postoje uvjeti za nabavku takvog vozila putem leasinga.

Nedeljko Vukalović, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Novog Marofa u kratkim je crtama predstavio izvješće.

-Zajednica ima i više nego dovoljan broj operativaca spremnih na reakciju u svakom trenutku ukoliko dođe do takve situacije- rekao je Vukalović dodavši da je nabavka novog vatrogasnog navalnog vozila potrebna, a riječ je o auto-cisterni te se nabavka planira u slijedećih godinu dana.

Na sjednici se govorilo i o raspisivanju natječaja za prodaju zemljišta u vlasništvu Grada Novog Marofa u poduzetničkoj zoni kod Autobusnog kolodvora te je i taj prijedlog jednoglasno prihvaćen.

Prema riječima gradonačelnika Jenkača, riječ je o infrastrukturno opremljenih 3.700 m2 te se na natječaj mogu javiti svi zainteresirani.

Između ostalog donesena je i odluka o izmjeni i dopuni Prostornog plana uređenja Grada Novog Marofa koja je isto izglasana jednoglasno.

- Ovime rješavamo problematiku s kojom smo se „zabavljali“ pet godina i konačno omogućavamo da prostori koje smo dobili od države mogu biti u funkciji gospodarstva i prodavati se – naglasio je Jenkač, s čime se nije složio bivši gradonačelnik Hrenić koji je rekao da su se zemljišta u slučaju pojave investitora mogla prodavati i prije.

Na sjednici je bilo riječi i o bivšem pogonu BBS-a. Gradonačelnik Jenkač izvjestio je da se pojavio potencijalni investitor, no on je tražio daleko veći prostor od postojećega. Ipak, Jenkač smatra pozitivnim što se cijena s početnih 50 milijuna kuna spustila na 13.

Galerija slika