Jenkač: Jedan sam od gradonačelnika s najnižom plaćom u Hrvatskoj

Napisao/la: -
Jenkač: Jedan sam od gradonačelnika s najnižom plaćom u Hrvatskoj Foto: Dražen Novosel

Novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač demantirao je na današnjoj konferencije za novinare izjavu čelnika Mosta Bože Petrova u emisiji „Otvoreno“, emitiranoj 24. ovoga mjeseca na prvom programu HTV-a. U emisiji je rečeno da Jenkač ima plaću od 21 tisuću kuna brutto, odnosno 11 tisuća i 500 kuna neto, a njegovi zamjenici, koji volontiraju, primaju naknadu od 4.000 kuna, dok grad Novi Marof ima dugove od 9 milijuna kuna.

U televizijskoj emisiji Otvoreno, a tijekom rasprave između Radimira Čačića i Bože Petrova izneseno je više netočnih informacija, odnosno tvrdnji vezanih uz Grad Novi Marof, te gradonačelnika i njegovih zamjenika, napomenuo je Jenkač na današnjem susretu s novinarima.
- Ne znam koji su to posebni motivi sukoba Čačića i Petrova, a osobno ne bi htio u njih uopće ni ulaziti, međutim, moramo dati točne informacije našim sugrađanima. Grad Novi Marof je izuzetno štedljiv, a s dolaskom ove vlasti postali smo još smo štedljiviji, a te novce planiramo uložiti u razvoj Novog Marofa – istaknuo je Jenkač, koji je novinarima pokazao svoju isplatnu listu, iz koje je vidljivo da njegova plaća iznosi 10 123,31 kunu.

- Sigurno sam jedan od gradonačelnika s najnižom plaćom u Hrvatskoj. Netočan je podatak da su zamjenici gradonačelnika volonteri za 4 tisuće kuna. Točan podatak je da u brutto iznosu moji zamjenici primaju naknade od po 2 tisuće kuna, a što je za 41 posto manja naknada od one koju su imali prethodnici, znači bivši zamjenici gradonačelnika, bivši predsjednik i potpredsjednici Gradskog vijeća. Za 20 posto smanjili smo i naknade vijećnicima. Smanjene su i plaće zaposlenih u gradskoj upravi i ustanovama koje se financiraju iz proračuna, što je rezultiralo uštedama na godišnjoj razini od 680 tisuća kuna - rekao je Jenkač.

Dotaknuo se i spomenutog manjka Grada od 9 milijuna kuna.
-Manjak u Novom Marofu nikada nije bio 9 milijuna kuna, a na prijelazu iz 2009. u 2010. manjak je u jednom trenutku iznosio 5,5 milijuna kuna, dok je na kraju 2014. godine iznosio 1,9 milijuna kuna i taj se manjak smanjuje. Treba reči da gradska uprava ima samo 13 zaposlenih, a sveukupno je u Gradu zaposleno 43 djelatnika. Na plaće se troši oko 3,7 milijuna kuna, dok Đurđevac koji je manji od Novog Marofa, troši na plaće oko 9 milijuna kuna, a Metković oko 8,8 milijuna kuna. Ti gradovi imaju i veći broj zaposlenika iako su iste veličine ili manji od Novog Marofa. Ako gledamo izvorne prihode od poreza Novi Marof ima 13 256 000  kuna koje predviđamo za 2016. dok Đurđevac izvorno ima 7,9 milijuna kuna, a Metković 13,2 milijuna kuna – rekao je Jenkač.

Novomarofski gradonačelnik se na današnjem susretu s novinarima dotaknuo i prijedloga proračuna Grada za 2016. godinu, koji će u utorak biti pred Gradskim vijećnicima.
- Proračun će, prema prijedlogu, biti puno veći nego što je ovogodišnji, a planiran je u iznosu od 38 381 000 kuna - kazao je Jenkač. Pojašnjavajući zbog čega bi trebalo doći do znatnog povećanja proračuna u odnosu na ovogodišnja planirana sredstva od 22 milijuna kuna, gradonačelnik je istaknuo da su u proračunu predviđena tri velika projekta.

- Za dogradnju dječjeg vrtića potrebno je 7,6 miijuna kuna, 9 milijuna kuna treba za sanaciju odlagališta otpada u Čretu i oko 2 milijuna kuna potrebno je za reciklažno dvorište. Za Čret i  reciklažno dvorište planiramo namaknuti sredstva od Fonda za zaštitu okoliša, a za dječji vrtić iz mjere Programa ruralnog razvija 7.4.1. Za sljedeću godinu predviđamo još neke komunalne projekte, poput projektiranja LED javne rasvjete  - zaključio je Jenkač.

Dražen Novosel

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.