Izbori za mjesne odbore: Koaliciji SDP-a i Reformista pridružili se i umirovljenici

Varaždinske vijesti | 9.4.2019. u 16:33h | Objavljeno u Aktualno

Na konferenciji za medije koja se održala danas, 9. travnja, u prostorijama 4. mjesnog odbora, koaliciji SDP-a i Reformista pridružila se i Hrvatska stranka umirovljenika. Predstavnici triju stranaka potpisali su Sporazum o zajedničkom izlasku na izbore za Vijeća mjesnih odbora 5. svibnja. Današnjem potpisivanju koalicije prisustvovalo je preko 70 varaždinskih umirovljenika.

Na prošlotjednoj konferenciji održanoj u 6. mjesnom odboru Banfica, SDP i Reformisti potpisali su Sporazum o zajedničkom izlasku na izbore za Vijeća mjesnih odbora što je zapravo, kako kažu predsjednici Gradskih organizacija Marković i Martinčević, logičan slijed dobre i korektne suradnje SDP-a i Reformista od prošlih izbora za Vijeća mjesnih odbora.

Današnji Sporazum u ime stranaka potpisali su Ivan Radočaj, predsjednik Gradske organizacije HSU-a, Natalija Martinčević, predsjednica Gradske organizacije Reformista Varaždin i Gordana Marsenić, potpredsjednica Gradske organizacije SDP-a Varaždin.

Ivan Radočaj, predsjednik Gradske organizacije HSU-a pozvao je građane da izađu na predstojeće izbore za Vijeća mjesnih odbora.

- Drago mi je što koaliciju potpisujemo upravo s Reformistima i SDP-om. Na ovim izborima radi se o tome da građani izaberu one koji će raditi za dobrobit građana grada Varaždina, posebno umirovljenika, te vjerujem kako će upravo ova koalicija HSU-a, Reformista i SDP-a dati sve od sebe kako bi svojim sugrađanima omogućili što lakši i kvalitetniji život u gradu Varaždinu - rekao je Radočaj.

Predsjednica varaždinskih Reformista osvrnula se na težak položaj umirovljenika u Hrvatskoj, posebice u Varaždinu jer je velik broj umirovljenika svoj radni vijek proveo u prerađivačkoj industriji: Varteksu, Viku, Mundusu, ITC-u, gdje su imali male plaće.

- Nažalost, o plaćama odlučuje država na koju u ovom trenutku nitko od stranaka ovdje nema utjecaja, i upravo zato treba posebno voditi brigu o tome kome će otići glas naših građana na izborima. Od dolaska župana Čačića na vlast Varaždinska županija više i snažnije pomaže umirovljenicima, povećana su izdvajanja za Savez umirovljenika, pa tako ona sada iznose 340.000 kuna, po prvi puta je osnovan Savjet umirovljenika i osoba starije životne dobi Varaždinske županije, organizirana su brojna događanja i manifestacije, a pomažemo i udrugama umirovljenika. S 122 europska projekta, Varaždinska županija daleko je najuspješnija županija u Hrvatskoj, a najveća ulaganja vide se u zdravstvu. Obnovljene su zgrade Opće bolnice Varaždin, u krugu Opće bolnice Varaždin bit će sagrađene dvije nove bolnice, dnevna kirurgija te objedinjeni hitni prijem, sagrađena je nova zgrada centra za palijativnu skrb Novi Marof, obnavljaju se domovi zdravlja u županiji te je preko 60 ambulanti opskrbljeno novim uređajima i aparatima. Posebno nas veseli činjenica da je usprkos svemu u Varaždin stigla magnetska rezonanca koja ovih dana počinje s radom. Kroz ulaganja u zdravstvo i primarnu zdravstvenu zaštitu osiguravamo kvalitetniju zdravstvenu skrb za sve naše građane, a najveći korisnici tih usluga upravo su umirovljenici – rekla je Martinčević.

- S druge strane, od strane Grada Varaždina povećanjem iznosa komunalne naknade i povećanjem računa za smeće napravljen je dodatni udar na umirovljenike, posebno na samačka domaćinstva, a da ne spominjemo da ne postoji rješenje za problem bala u Brezju - dodala je Martinčević.

Na današnjoj konferenciji potpredsjednica varaždinskog SDP-a Gordana Marsenić, istaknula je zadovoljstvo pristupanjem Hrvatske stranke umirovljenika koaliciji SDP-a i Reformista.

- Sve tri stranke su programski bliske, svi se zalažemo za poboljšanje životnih uvjeta ranjivih skupina društva. Vijećnici SDP-a u Gradskom vijeću izborili su da se umirovljenicima isplate uskrsnice od 150 kuna. Isplata je započela ovih dana i vjerujem da će tih 150 kuna dobro doći umirovljenicima s najnižim mirovinama – naglasila je Marsenić te dodala kako ova koalicija očekuje veliku podršku birača na izborima za Vijeća mjesnih odbora u svibnju.

Na konferenciji za medije uz predstavnike triju stranaka prisutni su bili i predsjednica Županijske organizacije SDP-a Barbara Antolić Vupora, predsjednik Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi Varaždinske županije Vladimir Kozjak, potpredsjednik Županijske organizacije Reformista Varaždinske županije i županijski vijećnik Nenad Koščak, županijska vijećnica i predsjednica Interesnog odbora žena Reformista Vlasta Cindrić, potpredsjednik Gradske organizacije SDP-a Varaždin i županijski vijećnik Luka Zrinski, potpredsjednik Gradske organizacije Varaždin i zamjenik župana Robert Vugrin, potpredsjednik Gradske organizacije Reformista Varaždin i gradski vijećnik Darko Detelj, predsjednica Foruma seniora GO SDP-a Varaždin Nada Zadravec.

izbori-za-mjesne-odbore-koaliciji.jpg