IZBORI 2020. Reformisti i narodnjaci svađaju se međusobno, a HDZ i SDP unutar sebe?

| 15.6.2020. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

Zahvaljujući izbornom zakonu, desecima milijuna kuna iz proračuna, navici dijela birača…, i na ovim će parlamentarnim izborima glavni suparnici i pretendenti za vlast – htjeli to ili ne – biti SDP i HDZ. Unatoč tome, njihovih sučeljavanja u Varaždinskoj županiji zasada gotovo nema pa skoro i u cijeloj 3. izbornoj jedinici, izuzme li se Međimurje...

Ali zato je živo unutar tih stranaka, kao i na relaciji HNS - Reformisti, dok se za Most i Domovinski pokret tek treba čuti. Tako se još jednom pokazuje točnim pravilo da su prije zaključivanja izbornih list najveći sukobi među rivalima istih stranaka, koji se bore za (bolju) poziciju na stranačkoj listi radi ulaska u Sabor, dok pravi međustranački obračuni slijede tek nakon što se zaključe izborne liste, odnosno budu poznati kandidati i njihove pozicije, kojima je uvijek bolje da lošiji kandidati budu na suparničkim listama pa zato šute dok nisu potvrđeni.

Da nije bilo kritika vladajućih od strane Borisa Lalovca i Željka Kolara prilikom nedavnog boravka u Varaždinu, kao i odgovora županijskog HDZ-a u vidu brojčanih pokazatelja povećanja lokalnih proračuna, gotovo bi se moglo reći da među najvećim strankama u Varaždinskoj županiji vlada idila, za razliku od nacionalne razine.

Mira, međutim, nema unutar ovih, najbrojnijih stranaka zbog međusobnih obračuna, iako se u javnosti ne vide ili ne prepoznaju.

Za razliku od županijskog HDZ-a, obračuni unutar županijskog SDP-a su javni, barem dijelom, iako se kao takvi možda i ne prepoznaju. Primjerice, prilikom već spomenutog boravka Lalovca i Kolara u Varaždinu, predsjedniku varaždinskog SDP-a Miroslavu Markoviću zamoljen da prokomentira to da je u NO Termoplina izabrana jer je bio nezaposlen. Takav interes medija ne bi bilo nimalo sporan, da se ne radi o već dobro poznatoj i žalosnoj činjenici od prije dvije godine, a još više što je postavljen od strane djelatnice medija, koja je bila članica SDP-a sve dok njezina unutarstranačka struja nije izgubila od tandema Miroslav Marković – Barbara Antolić Vupora. Upravo zbog toga, potonja je ustvrdila da se radi o osobnom sukobu, odnosno da konferencija za medije nije sazvana zbog toga, već stranačkog programa…

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti
Označeno u