Ivan Vrdoljak novi šef HNS-a? Foto: VV arhiva

Ivan Vrdoljak novi šef HNS-a?

VV/Jutarnj.hr | 27.2.2016. u 09:39h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Ivan Vrdoljak gotovo sigurno će naslijediti Vesnu Pusić i postati novi predsjednik Hrvatske narodne stranke. U formalnom pogledu, sve će biti jasnije na sjednici Središnjeg odbora HNS-a koja je zakazana za 12. ožujka, kada počinje postupak formalnog kandidiranja i službena kampanja za novo vodstvo HNS-a, piše Jutarnji.hr.

Prema svemu sudeći, Vrdoljak će biti jedini kandidat jer sve su manji izgledi da će u utrku ući varaždinski župan Predrag Štromar. Iako neformalni HNS-ovi izvori u javnost puštaju tezu kako su se Vrdoljak, Štromar i vrh stranke dogovorili da je bolje imati samo jednog kandidata, to je tek dio istine. Važnije je to što je posljednjih tjedana Vrdoljak osigurao podršku gotovo svih najvažnijih dužnosnika HNS-a, a na taj način i regionalnih saveza iz kojih dolaze. Nekadašnjeg ministra gospodarstva podržavaju Anka Mrak Taritaš i zagrebački ogranak, Nada Turina-Đurić i primorski HNS, kao i savezi u Slavoniji i Dalmaciji.

S druge strane, Predrag Štromar ima zaleđe Sjeverozapadne regije, ali to je nedovoljno za pobjedu i čeka se njegova odluka hoće li se kandidirati, kao što je najavio još u travnju prošle godine. Predrag Štromar je predsjednik Središnjeg odbora HNS-a i župan Varaždinske županije, a usto, sjeverozapadna Hrvatska je najjače uporište Hrvatske narodne stranke, koja je na prošlim parlamentarnim izborima u tamošnjoj III. izbornoj jedinici osvojila četiri zastupnička mandata.

Nedavno je, prilično znakovito, izjavio kako smatra da bi bilo dobro da je više kandidata, ali samo “ako imaju želju i volju, a ne da forsiramo demokraciju”.

- Mislim da je Štromar izračunao kako ne može dobiti natpolovičnu većinu na stranačkom saboru 16. travnja i vjerojatno će odustati - kazao je član Predsjedništva HNS-a za Jutarnji.hr.