HSS pokrenuo pitanje pomoći općinama oko javne nabave i međufinanciranja EU projekata Foto: HSS Varaždinske županije

HSS pokrenuo pitanje pomoći općinama oko javne nabave i međufinanciranja EU projekata

Varaždinske vijesti | 6.10.2018. u 08:18h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Na sjednici Skupštine Varaždinske županije održane u četvrtak prihvaćena je inicijativa predsjednika županijske organizacije Hrvatske seljačke stranke Varaždinske županije i načelnika Općine Mali Bukovec, Darka Markovića, koji je u ime Kluba HSS-a pokrenuo pitanje pomoći manjim općinama koje imaju problema s provođenjem postupka javne nabave kao i međufinanciranjem projekata Europske unije.

Naime, veliki broj općina u Varaždinskoj županiji pokazao se uspješnim u prijavi projekata, posebice preko mjera 7.2.2. i 7.4.1. ruralnog razvoja, preko kojih su općine dobile desetke milijuna kuna. No, pokazalo se da se one susreću s dosta problema u postupku javne nabave, kod odabira izvođača te kod osiguranja sredstava za međufinanciranje.

- Prvi problem je nemogućnost odnosno kompliciranost postupka javne nabave, dakle općine nemaju resurse za provedbu kompliciranih postupak javne nabave. Drugi problem je kada raspišete javnu nabavu jednostavno se izvođači ne javljaju na natječaj, posebice kada je u pitanju mjera 7.4.1. - obnova društvene infrastrukture. Treći problem je kada dobijete odluku o dodjeli sredstava onda je problem međufinanciranje odnosno kreditiranje iznosa od 50 posto do realizacije projekta, što općine moraju financirati same - pojasnio je Marković te pozvao Županiju da se uključi u rješavanje problema.

Ujedno je predložio županu Radimiru Čačiću da sazove Savjet župana na kojem bi se okupili gradonačelnici i načelnici, progovorili o tom problemu, te pokušali naći i dogovoriti konkretne mjere za njihova rješenja. Ovakav prijedlog župan je prihvatio te predložio da upravo Marković za slijedeći savjet pripremi analizu stanja po tom pitanju u županiji.

- Odmah prihvaćam i predlažem da Marković pripremi ovu temu za slijedeći Savjet koja će biti vrlo značajna. Sugestija u potpunosti prihvaćena i s time se ide - zaključio je Čačić.

U Klubu HSS-a SS-a zadovoljni su prihvaćanjem inicijative te uputili apel za što hitnije rješavanje sazivanje sjednice Savjeta.

hss_2.JPG