HSS obilježio godišnjicu smrti Stjepana Radića; Marković: Ponovo demokratizirati HSS Foto: HSS Varaždinske županije

HSS obilježio godišnjicu smrti Stjepana Radića; Marković: Ponovo demokratizirati HSS

Varaždinske vijesti | 10.8.2020. u 09:25h | Objavljeno u Aktualno

8. kolovoza 1928. godine preminuo je Stjepan Radić, osnivač i utemeljitelj Hrvatske seljačke stranke te velikan hrvatske povijesti, a predstavnici Županijske organizacije HSS-a Varaždinske županije na 92. obljetnicu smrti odali su mu počast položivši vijenac i zapalivši svijeće ispred njegove biste u Ludbregu.

S predsjednikom i zamjenicom predsjednika ŽO HSS-a, Darkom Markovićem i Sandom Golub, bili su i predstavnici Gradske organizacije HSS-a Ludbreg te općinskih organizacija Malog i Velikog Bukovca te Klenovnika. HSS-ovcima se pridružio i ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

hss_ludbreg_stjepan_radic_1.JPG

U obraćanju okupljenima, Marković je podsjetio da su politike koje su definirala braća Radić, a posebno Stjepan, temelj svih stranaka koje danas djeluju u samostalnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj.

– HSS kao najstarija stranka temelj je našeg hrvatstva, stranka koja je uspjela sačuvati i Hrvatsku i Hrvate. A 90-ih godina imala je i jednu od ključnih uloga u stvaranju samostalne i neovisne RH. Zbog toga smo posebno ponosni na našeg osnivača Stjepana Radića čije europske ideje i politiku posebnu u današnje vrijeme njegujemo i trebamo koristiti. HSS bi trebao biti primjer svim ostalim strankama u demokratskim procesima koji trebaju krasiti političku stranku – istaknuo je Marković te dodao da to, nažalost, nije bio slučaj proteklog mjeseca.

– Naše rukovodstvo na najgrublji je mogući način povrijedilo demokratska načela i demokratska prava preko 70 posto našeg članstva koje na netom održanoj izbornoj skupštini nije imalo pravo glasa, nije moglo birati i nije moglo biti birano. Županijska organizacija HSS-a Varaždinske županije s još 13 organizacija Ministarstvu uprave, koje je jedino nadležno za kontrolu zakonitosti rada političkih stranaka, dostavilo je dovoljno dokaza da se ospori izborna skupština i nestatutarno ponašanje rukovodstva stranke. Nadam se da će Ministarstvo uprave, ne samo zbog zakonitosti, nego i zbog zaštite javnog novca koji se uplaćuje za rad političkih stranaka, sredstva poreznih obveznika, utvrditi što se dogodilo i osporiti nestatutarnu sjednicu. Nadam se da ćemo ponovo demokratizirati HSS. Borit ćemo se za stranku, za naše ljude, male poduzetnike, male poljoprivrednike – kazao je predsjednik varaždinskog HSS-a.

hss_ludbreg_stjepan_radic_2.JPG

Marković je na kraju podsjetio i da će se za manje od godinu dana održati lokalni izbori.

– Županijska organizacija Hrvatske seljačke stranke Varaždinske županije okrenuta je budućnosti i stvaranju što boljih uvjeta za život i rad malih i mladih obrtnika te poduzetnika, a posebno poljoprivrednika kojima je potrebno osigurati moderne uvjete u domaćoj proizvodnji hrane, što je garancija opstanka u velikim kriznim situacijama. Pripremamo se za lokalne izbore u svibnju sljedeće godine. HSS u varaždinskoj županiji će i dalje biti snažna i jaka stranka. Jačat ćemo općinske i gradske organizacije. Imat ćemo mlade, sposobne i dokazane ljude koje ćemo kandidirati u gradska i općinska vijeća te u izvršnu vlast pojedinih jedinica lokalne samouprave – najavio je Marković.

hss_ludbreg_stjepan_radic_6.JPG