Hrvatska preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedanje Europskom Unijom Foto: ilustracija / Pixabay

Hrvatska preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedanje Europskom Unijom

VV / hrt.hr | 2.1.2020. u 10:05h | Objavljeno u Aktualno

S prvim minutama 2020. godine Hrvatska je preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedanje Europskom Unijom.

Kako piše hrt.hr, Hrvatska je tako preuzela odgovornu ulogu samo šest godina od kada je postala punopravna članica Europske unije, pa je tim povodom na Trgu bana Jelačića održan svečani koncert. Slogan hrvatskog predsjedanja je "Snažna Europa u svijetu punom izazova".

Veleposlanik Gordan Markotić ističe kako hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije nadilazi sve planove i pretpostavke.

- Kad smo 2013. postali članica EU-a, nismo znali da ćemo 2020. godine predsjedati Europskom unijom. Zbog izlaska Velike Britanije iz Europske unije, brexita, mi smo uletjeli na njihovo mjesto i dobili mogućnost predsjedanja Vijećem EU-a. Nitko nije mogao očekivati da će se u tako kratkom vremenu, što smo u uniji, dogoditi da će Hrvatska predsjedati Europskom unijom. Istina je da se radi o rotirajućem predsjedanju, ali radi se o ispitu zrelosti za sve članice EU-a. Mi smo posljednja država koja po prvi put predsjeda Vijećem Europske unije - o ulozi Hrvatske u predsjedanju Vijećem Europske unije za hrt.hr rekao je veleposlanik Gordan Markotić.

Označeno u