Šef HSLS-a Hrebak o cirkusu u Toplicama: komunikacija kao u nekom zabačenom mjestu

J.Š./Varaždinske vijesti | 27.1.2021. u 18:11h | Objavljeno u Aktualno

- Nastavak sjednice Gradskog vijeća bi se svakako trebao održati sljedeći tjedan. Nemam ja više živaca za to. Ta dva podneska oko kojih su izbile nesuglasice nisu uopće teme za Gradsko vijeće. Ne znam čemu ti podnesci i predsjednik Gradskog vijeća nije ih ni trebao uvrstiti u Dnevni red sjednice – kratko je komentirala gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković svađu vijećnika na 31. sjednici Gradskog vijeća koja se pokušava održati još od prosinca, ali je i sada, drugi put, prekinuta rušenjem kvoruma.

- Sada se vidi kako se odnose prema meni i što trpim – dodala je među ostalim Ratković, a vezano za snimku na kojoj se jasno čuje kako joj predsjednik Gradskog vijeća Franjo Prstec kaže „Molim te lijepo Ratkovićka zašuti“ te insinuira da je prekid inscenirala zbog straha od pitanja.

Kvorum su i ovog puta srušili vijećnici iz vladajuće stranke, odnosno stranke HSLS jer se protive da oporba postavi pitanja oko podneska vezanog za sudski spor Željke Sakač koja je smijenjena s mjesta pročelnice i podneska vezanog za Dragutina Bedekovića koji se obratio Gradskom vijeću navodeći podatke koji ukazuju na ograničavanje Ustavom zajamčenog prava vlasništva.

S druge strane predsjednik Gradskog vijeća Prstec koristi svoju poziciju, a u Varaždinskim Toplicama HDZ i HSLS više nisu u koaliciji, pa ne odustaje od namjere da oporbi dozvoli postavljanje pitanja i to rezultira odlaskom vijećnika HSLS-a.

- Kada dva puta vladajući raspuštaju sjednicu znači da to više nije normalno. Izgleda da HSLS nema kontrolu nad svojim članovima. Uvijek ta dva člana HSLS-a stvaraju probleme, a Dragica im daje „vjetar u leđa“. Dvoje je vijećnika htjelo postaviti pitanja i ne vidim problem zašto bi ih sprečavao. Ništa nisam prekršio. Vijećnici HSLS-a su vidjeli da nas ima malo jer su neki i bolesni te su iskoristili situaciju pa opet rušili kvorum – komentirao je Prstec koji više nije ni član HDZ-a te je, kako pišu drugi mediji najavio samostalni izlazak na predstojeće lokalne izbore.

Dario Hrebak gradonačelnik grada Bjelovara i šef Hrvatske socijalno-liberalne stranke, a koja je i u Varaždinskim Toplicama vladajuća, komentirao je istup predsjednika Gradskog vijeća Franje Prsteca prema topličkoj gradonačelnici Dragici Ratković (HSLS).

- Predsjednik Gradskog vijeća ne poštuje gradonačelnicu ni kao prvu osobu gradske uprave ni kao ženu. Ne oslovljava gradonačelnicu ni sa gospođa kada joj se obraća. To je čisti šovinizam, kako to ostali vijećnici trpe – pita se Hrebak.

Osvrnuo se i na sam način održavanja sjednice Gradskog vijeća kao predstavničkog tijela lokalne samouprave koje donosi opće i pojedinačne akte u okviru djelokruga jedinice lokalne samouprave.

- Kada sam pogledao snimku na prvu sam mislio da se radi o sjednici Mjesnog odbora nekog zabačenog naselja. Takva razina komunikacije i takvo održavanje sjednice Gradskog vijeća ne priliči jednom gradu kao što su Varaždinske Toplice - zaključio je Hrebak.

<< VIDEO Cirkus na nastavku 31. sjednice Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica <<