Hranić odgovorio Cafuku: Govorite o EU fondovima, a o tome ne znate puno

Varaždinske vijesti | 13.3.2019. u 09:32h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Načelnik općine Vidovec Bruno Hranić reagirao je na jučerašnje priopćenje predsjednika općinske organizacije Reformista Renata Cafuka.

Cafuk je, podsjetimo, naveo da Općina Vidovec nije povukla ni kunu iz fondova Europske unije.

Hranićev odgovor Cafuku prenosimo u cijelosti:

Dragi moj predsjedniče Reformista Renato Cafuk, da biste vodili politiku u jednoj općini potrebno je puno učiti, a još više dobro slušati. Slušati na sjednicama na koje dolazite na temelju dobre volje predsjednika vijeća koji Vam je to omogućio. Politika je i nešto znati o tome, učiti kroz političko djelovanje i poznavati određene stvari.

U svom priopćenju ušli ste u temu fondova Europske unije, a ne znate o tome puno. Ja kad ne znam onda pitam. Ili slušam pozorno nečija izlaganja. U mome izvještaju lijepo sam naveo koji se projekti provode u našoj općini, a financirani su iz fondova Europske unije. Nabrojit ću Vam ponovno da zapamtite, a podsjetit ću Vas i na one prije 2018. godine.

Najveći projekt je aglomeracija (kanalizacija) vrijednosti za Općinu Vidovec oko 55 milijuna kuna koja se sufinancira sa 85 % iz Kohezijskog fonda i čija je izgradnja započela 2018.godine. Prvi smo u županiji započeli taj projekt. Drugi projekt je projekt "Zaželi" koji smo također započeli među prvima i zaposlili 4 teško zapošljive osobe s područja naše općine čime olakšavamo život ne samo tim ženama, nego i dvadesetak korisnika. Taj projekt u vrijednosti od 453.549,12 kuna za općinu Vidovec u 100% iznosu je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Treći projekt za koji smo potpisali ugovor sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je nabava spremnika za rasvrstavanje plastičnog otpada ( 1.150 kanti od 120 litara) procijenjene vrijednosti 302.443,50 kuna, koji se 85% sufinancira iz europskog Kohezijskog fonda. Četvrti projekt smo realizirali sa poduzećem Čistoća, Gradom Varaždinom, Gradom Vodice, Gradom Varaždinske Toplice te Općinama Mali i Veliki Bukovec i Sveti Đurđ, a odnosi se na provođenje izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom. Vrijednost projekta procijenjena je na 1.2 milijuna kuna i sufinanciran je sa 85 % od strane europskog Kohezijskog fonda.

Nadalje, s Gradskim društvom Crvenog križa Varaždin sudjelovali smo u projektu Humanitarni paket za sjevernu Hrvatsku, ukupne vrijednosti 5.079.889,49 kuna koji je financiran je iz europskog operativnog programa FEAD. Prijašnjih godina (2012. i 2015.) sproveli smo dva projekta iz Programa Europa za građane ukupne vrijednosti oko 232.500 kuna. Nakon toga s Općinama Donja Voća i Petrijanec sproveli smo projekt Mentor u vrijednosti od 67.138,21 eura, koji je sufinanciran od strane Europskog socijalnog fonda (88%).

Evo to su Vam činjenice. Europski fondovi puno su više od izgradnje infrastrukture. Ako u proračunu nema direktnih priljeva iz kapitalnih pomoći EU ne znači da nismo aktivni po pitanju javljanja na otvorene natječaje jer uvijek postoje dvije opcije apliciranja: kao nositelj projekta ili partner. I jedno i drugo ima oznaku EU projekta, ima svoju težinu i nosi određenu odgovornost u njegovu provođenju i financiranju.

Zato učite da budete korisni zajednici svojim djelima od općeg interesa pa ako treba i kritikom onih kojima je povjereno upravljanje zajednicom, ali argumentirano.

Nije politika dijeliti humanitarnu pomoć i naslikavati se s ionako jadnim ljudima i to koristiti u svrhu političke promidžbe ili dijeliti ljubičice ženama. Žene treba poštivati i posvećivati im pažnju svaki dan i podupirati njihovo djelovanje kroz cijelu godinu. Politika je služiti i pomagati ljudima a da to radiš skromno bez pompe, posebno prema potrebitima. Tako radimo mi u općini, a i ja osobno. Zato ja Vama dajem 0 bodova (ili kuna) za ovo Vaše priopćenje.