SLUČAJ IMA Oslobođeni optužbe nakon skoro dva desetljeća progona Foto: Ilustracija/Arhiva VV

SLUČAJ IMA Oslobođeni optužbe nakon skoro dva desetljeća progona

Ivica Kruhoberec | 14.12.2020. u 17:58h | Objavljeno u Crna kronika

Nakon gotovo dva desetljeća kaznenog progona, pravomoćno je okončan sudski spor koji se zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, odnosno pomaganje kod toga, vodio protiv Zlatka Obadića i Ivice Šprema, koji je u međuvremenu preminuo.

Vrhovni sud RH je, naime, odbio žalbu državnog odvjetnika kao neosnovanu i potvrdio prošlogodišnju prvostupanjsku, presudu varaždinskog Županijskog suda, koji je oslobodio dvojicu varaždinskih poduzetnika za spomenuta djela za koja ih je prvo teretilo Općinsko državno odvjetništvo, a u ponovljenom postupku Županijsko državno odvjetništvo.

Obadića, predsjednika Nadzornog odbora tadašnjeg ivanečkog poduzeća IMA i drugooptuženog Šprema, direktora varaždinskog Gemixa, teretilo se za pribavljanje znatne protupravne imovinske koristi za potonje poduzeće, i to u iznosu od 1,7 milijuna kuna, a prema prethodnom dogovoru s Dragutinom Šagijem, direktorom IMA-e. Naime, prema optužnici, nakon što je Šagi 2. kolovoza 2000. podnio prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad IMA-om, okrivljeni su dogovorili više pravnih radnji na štetu tog propalog trgovačkog poduzeća, a sve kako bi Gemix stekao pravo vlasništva na nekretninama ivanečkog poduzeća. Zauzvrat, navodili su da će Gemix vratiti dug IMA-e Raiffeisenbank Austria d.d. Zagreb, iako su znali da to varaždinsko poduzeće nema potrebna financijska sredstva za vraćanje duga.

 Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u