HNS za povećanje plaća prosvjetarima, Batinić o izborima u HNS-u Foto: HNS

HNS za povećanje plaća prosvjetarima, Batinić o izborima u HNS-u

VV | 25.8.2019. u 11:22h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- HNS očekuje da će se rješenje za povećanje plaća svim prosvjetarima naći na stolu što prije i na tome ćemo ustrajati. HNS je, kao što znate, još na proljeće izradio akcijski plan za povećanje plaća svim zaposlenima u osnovnim i srednjim školama i ta je inicijativa HNS-a usuglašena u petak na sjednici Predsjedništva stranke. U HNS-u smatramo da hrvatske učiteljice i učitelji, ravnateljice i ravnatelji već dugo imaju premale plaće i vrijeme je da se ta nepravda ispravi. Isto tako, u trenutku kada najvažniji reformski proces u hrvatskoj povijesti napokon kreće, jer kao što znate reforma obrazovanja u rujnu ulazi u sve hrvatske škole, prosvjetare očekuje veći opseg posla i to smatramo dodatnim čvrstim argumentom za povećanje plaća – rekao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak na konferenciji za novinare u Karlovcu, koju je održao s predsjednikom kluba zastupnika HNS-a i članom Predsjedništva HNS-a Miloradom Batinićom.

Dodao je kako je prijedlog HNS-a da rebalansom proračuna koeficijenti zaposlenika već u ovoj godini rastu za četiri posto, a od 1. siječnja 2020. za dodatnih dva posto.

- Prema procjeni u prosjeku bi se zaposlenicima u obrazovanju plaća povećala za 600 kuna, što bi se osjetno odrazilo na njihove kućne budžete - rekao je Vrdoljak.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak istaknuo je da su na Predsjedništvu HNS-a u petak donesene odluke koje se tiču unutarstranačkih izbora te najavio da je osobno donio odluku da se više neće kandidirati na unutarstranačkim izborima.

- Vrijeme je za nove ljude koji će izgraditi najmoderniju, najprogresivniju liberalnu stranku građanskog centra – istaknuo je Vrdoljak.

Batinić je najavio da procesi unutarstranačkih izbora u HNS-u kreću već u rujnu ove godine, dok će se Izborni sabor na kojem će HNS promijeniti vodstvo stranke održati između ožujka i svibnja 2020. godine.

- Proces unutarstranačkih izbora kreće već u rujnu ove godine. Prvi korak je održavanje skupština podružnica, koje biraju delegate za Sabor i za županijsku skupštinu, a rok za to je prosinac ove godine. Drugi korak je održavanje županijskih skupština koje biraju članove predsjedništva županijskih organizacija, delegate za skupštine regionalnih saveza i članove Središnjeg odbora i rok za to je siječanj 2020. godine. Potom nas očekuju skupštine regionalnih saveza, sazivanje sjednice predsjedništva i Središnjeg odbora, koji kao najviše tijelo stranke saziva Izborni sabor HNS-a – rekao je.

HNS će na proljeće iduće godine tako izabrati: novog predsjednika ili predsjednicu HNS-a, dva potpredsjednika/potpredsjednice HNS-a, pet članova/članica Nadzornog odbora, pet članova/članica i pet zamjenika/zamjenica Suda časti te pet članova/članica Odbora za Statut.

- Od novog vodstva očekuju se nove ideje, dodatna modernizacija i razvoj HNS kao najjače liberalne stranke u zemlji, ali isto tako, ono u što sam siguran je da će nastaviti smjerom HNS-a kao najjače liberalne stranke u zemlji, a to je - ni lijevo, ni desno, samo naprijed -  rekao je Batinić.