HNS upozorio: Ivan Miklenić i Valent Posavec kršili su izbornu šutnju

| 12.9.2016. u 10:28h | Objavljeno u Aktualno

Iz HNS-a su skrenuli pažnju na grubo kršenje izborne šutnje glavnog i odgovornog urednika gospodina Ivana Miklenića, ujedno i skriptora komentara „Nečuveno uplitanje u unutarcrkveni život", objavljenog na dan izborne šutnje, 11. rujna 2016. godine u tiskovini Glas Koncila iz Zagreba.

- U više citiranom komentaru, autor teksta izravno citira naslov članka „Župan Štromar: Molio sam biskupa Mrzljaka da obuzda Vladu Košića"- navodnu izjavu gospodina Predraga Štromara, kandidata za zastupnika u III. izbornoj jedinici na listi SDP-HNS-HSS-HSU (lista broj 15), objavljenu u dnevnom listu Jutarnji list dana 6. rujna 2016. godine., gradeći na temelju iste svoje svjetonazorske i političke stavove koji su objavljeni na sam dan izbora, u vrijeme trajanja izborne šutnje i zabrane političke promidžbe. Smatramo daje ovime izričito prekršena odredba više citiranog članka koji jasno navodi da se: „Na dan održavanja izbora do zatvaranja birališta kao i 24 sata prije dana održavanja izbora zabranjuje se svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua kandidata, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela. - istaknuli su u HNS-u.

- Na temelju više citiranog članka objavljenog u Glasu Koncila, istoga dana župnik i dekan Župe svetog Marka evanđelista, Vinica, gospodin Valent Posavec u župnom pastoralnom listiću od 11. rujna 2016. godine, koji se distribuira uz naplatu župnim vjernicima, uspijeva objaviti izvadak, točnije odjeljak 5 i 6. citiranog članka, u kojem se izravno citira naslov članka - navodnu izjavu gospodina Predraga Štromara, kandidata za zastupnika u III. izbornoj jedinici na listi SDP-HNS-HSS-HSU (lista broj 15), ujedno i stanovnika Vinice. Slijedom navedenog, mišljenja smo da se citirani članak nije smio objaviti na dan izbora, kada vrijede pravila izborne šutnje zabranom izborne promidžbe, već isključivo prije ili nakon prestanka navedene zabrane, uređene stavkom 1. članka 28. Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski Sabor - poručili su HNS-ovci.

Označeno u