HNS Reformistima: "Po prvi put u 20-ak godina, uvodi se red u zapošljavanje učitelja"

J.Š./Varaždinske vijesti | 10.7.2018. u 20:46h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Budući da su se Reformisti Varaždinske županije osvrnuli na donošenje novog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te naveli kako ministrica Blaženka Divjak ugrozila kurikularnu reformu prijedlogom uvrštenja članka 29. u postojeći Zakon kojim diskreditira i diskriminira učitelje s diplomama učiteljskog fakulteta, dvopredmetnih studija te pojačanim programima i modulima, na prozivanje se javila i ministrica Blaženka Divjak.

Prenosimo odgovor ministrice Blaženke Divjak u cijelosti:

„Za početak, po prvi put u 20-ak godina, uvodi se red u zapošljavanje učitelja, pa se tako i prvi put prepoznaju učitelji razredne nastave s pojačanim predmetom u Zakonu. Ne mogu imati jednaki položaj oni koji su u svojem obrazovanju stekli od 30 do 80 ECTS bodova, kao i oni koji su stekli od 150 do 300 ECTS bodova u određenoj struci.
Pojednostavljeno, oni koji su 3 do 6 puta manje stručnih predmeta položili tijekom svog obrazovanja, ne mogu biti izjednačeni na listi prvenstva. Također, treba ponovno istaknuti Zakon će urediti buduće natječaje, a ne djelovati retroaktivno“.