HNS Gornji Kućan sudjelovao u kampanji povodom Svjetskog dana sklerodermije

Varaždinske vijesti | 5.7.2016. u 09:33h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Ogranak HNS-a Gornji Kućan Podružnice Varaždin proteklog se tjedna uključio u promotivnu kampanju „Ruka u ruci“ povodom Svjetskog dana sklerodermije.

Tom prigodom članovi ogranka HNS-a Gornji Kućan su u suradnji s Hrvatskom udrugom oboljelih od sklerodermije (HUOS) građanima dijelili materijal s informacijama  o toj neizlječivoj bolesti. Radi se o kroničnoj multisistemskoj bolesti obilježenoj degenerativnim promjenama i ožiljcima na koži, u zglobovima i umutrašnjim organima te nenormalnostima krvnih žila, a u svijetu od nje boluje 2,5 milijuna ljudi.

Iako mnogima nepoznata, ova bolest uzrokuje tešku invalidnost i ugrožava kvalitetu života oboljelih kojih ima mnogo u Hrvatskoj i svijetu. Pridružili smo se kampanji Hrvatske udruge oboljelih od sklerodermije i obilježili njihov dan fotografijama ruku uz suncokret koji je ujedno simbol te bolesti. Zahvaljujemo predsjednici Udruge Jadranki Brozd koja nam je omogućila uključivanje u kampanju te se nadamo da smo pomogli u podizanju svijesti o ovoj bolesti. Planiramo nastaviti suradnju s HUOS-om te ih ugostiti na kreativnim radionicama i predavanjima humanitarnog karaktera kako bismo zajedno pružili podršku i ohrabrenje svim oboljelima od sklerodermije i njihovim obiteljima. Zajedno smo jači! – naglasila je ovom prilikom predsjednica ogranka HNS-a Gornji Kućan Andreja Blazinarić.