Božica Makar i Radimir Čačić

HNS: Čačić se ponovo služi prijetnjama da bi se osjećao kao lider

I.D./Varaždinske vijesti | 21.7.2017. u 10:07h | Objavljeno u Aktualno

- Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada. Upravo bi ta stara izreka mogla zorno opisati ponašanje župana Varaždinske županije Radimira Čačića koji ponovo i po dobrom starom običaju prijetnjama i uvredama pokušava ishoditi pokoji politički bod. Također, Radimir Čačić i dalje ima očiglednih problema s pamćenjem - stoji u priopćenju koje potpisuje v.d. predsjednica ŽO HNS-a Varaždinske županije Božica Makar, a odnosi na jedan od posljednjih istupa župana Radimira Čačića.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća povodom proslave Dana općine Sveti Ilija, Čačić je, naime, izjavio kako će rušiti Vladu, ako se, među ostalim, ne osiguraju sredstva za JPP, ustvrdivši kako će se "pobrinuti za još nekog zastupnika da padne Vlada".

- Čačić je međutim ponovo "zaboravio" da je u dva navrata – zajedno sa zastupnicima koje je držao pod kontrolom – u Saboru podržao državni proračun u kojemu nije bilo sredstava za škole u Varaždinskoj županiji. U vrijeme Oreškovićeve Vlade, a i kasnije u vrijeme Vlade HDZ-a i Mosta nije se služio prijetnjama i ucjenama kao što to čini sada. Isto tako, Čačić je "zaboravio" i da u vrijeme kad je obnašao dužnost prvog potpredsjednika Vlade nije ishodio stalno rješenje za sufinanciranje objekata izgrađenih po JPP-u, jer mu to očito nije bilo ni važno. Iz svega navedenog može se zaključiti da je Čačiću očito važna isključivo samopromocija - ističe se u priopćenju.

Iz HNS-a navode da je HNS-ov potpredsjednik Vlade Predrag Štromar u nekoliko navrata izjavio kako će "promijeniti i Zakon samo da se osiguraju sredstva za postojeće objekte izgrađene po JPP-u".

- Stoga je očigledno da je Čačiću jedina namjera sebi pripisati zasluge, a njegova silna ambicija da od sebe stvori lidera očito nema kraja. Podsjećamo i da je jedan od ključnih ciljeva HNS-ove politike upravo razvoj obrazovanja, kako kroz kurikularnu reformu, tako i kroz osiguravanje jednosmjenske nastave za sve školarce. S obzirom da Čačić ima problema s pamćenjem, ponovit ćemo nedavnu izjavu potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara: ´Izgrađena su 32 objekta od 2007. do 2009. Sredstva su bila osigurana u dva proračuna RH, a u zadnje dvije godine nema tih sredstava i Varaždinska županija gubi godišnje 15 milijuna kuna. Ja sam odgovoran za to u Vladi. Napravit ću sve pa ako treba i promijeniti zakone da se to nadoknadi Varaždinskoj županiji i da ubuduće do kraja trajanja svih tih ugovora o javno-privatnom partnerstvu budu osigurana sredstva u proračunima Vlade RH. Napravit ćemo zakonski okvir i ugovor da se osiguraju ta sredstva – rekao je Štromar i dodao da je drugi dio vezan uz izgradnju i dogradnju preostalih škola. Mi ćemo novim zakonom o financiranju jedinica lokalne samouprave općinama i gradovima na sjeveru Hrvatske i onima siromašnijim u drugim dijelovima Hrvatske omogućiti da dobivaju više sredstava u svoj proračun. Više sredstava će dobiti i Varaždinska županija. Ja u tome vidim model završetka izgradnje svih škola koje su potrebne u Varaždinskoj županiji kako bi završile sve u jednosmjenskoj nastavi – rekao je potpredsjednik Vlade Predrag Štromar.´ - navodi se u priopćenju HNS-a Varaždinske županije.