HDZ upozorava: Županija je preuzela dodatne obveze po ugovorima o JPP-u

Varaždinske vijesti | 1.4.2016. u 11:10h | Objavljeno u Aktualno

Vezano na jučerašnju sjednicu Županijske skupštine Varaždinske županije na kojoj je većinom glasova vijećnika donijeta odluka o 10-postotnom smanjenju plaće županu i njegovoj dvojici zamjenika, priopćenjem su se oglasili iz ŽO HDZ-a.

>> Stričak: Ovo je čista demagogija; Biberdžić: Župan nije Supermen

>> Vijećnicima omogućen uvid u JPP ugovore, oporba nezainteresirana

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Županijski odbor Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i vijećnici naše stranke u Županijskoj skupštini već dugo upozoravaju na nedostatak vizije, odlučnosti i konkretnosti u rješavanju temeljnih problema u Varaždinskoj županiji, a za što su osobno odgovorni župan i njegovi zamjenici. Još jedan dokaz toga je bilo i sazivanje jučerašnje sjednice Županijske skupštine s jedinom točkom dnevnog reda smanjenja plaća županu i njegovim zamjenicima. Da se ovdje radi o demagoškoj predstavi bez pravih rješenja vidljivo je iz podatka da će se smanjenim plaćama županu i njegovim zamjenicima na godišnjoj razini uštedjeti tek oko 80.000 kuna, odnosno samo 0,5 posto od oko 15 milijuna kuna koliko bi županija trebala uštedjeti.

Pravo je pitanje, međutim, kako i na koji način župan i njegova administracija nastoje uštedjeti preostalih 99,5 posto sredstava?!

HDZ Varaždinske županije još je u startu toga projekta, prije desetak godina, ukazivao na njegovu društvenu štetnost i neodrživost. Uostalom, takve naše sumnje ubrzo je, nažalost, potvrdila i Državna riznica koja je u zapisniku o obavljenom proračunskom nadzoru 3. rujna 2007. godine upozorila da „ukupni godišnji iznos svih naknada po ugovorima o JPP-u ne smije prelaziti iznos od 20.856.975,30 kuna. Ukupna godišnja obveza za koje su ugovori zaključeni do dana proračunskog nadzora iznosila je 31.564.598,16 kuna. Iz navedenog slijedi da je Županija u 2007. godini preuzela dodatne obveze po ugovorima o JPP-u koji su za 10.707.622,86 kuna veći od iznosa koji je propisan odredbama članka 13. navedenog Zakona“.

U toj činjenici staroj desetak godina leže temelji svih sadašnjih problema. Umjesto da ih učinkovito rješava, župan sve obavija „velom tajni“. Svi koji su zainteresirani da dobiju uvid u JPP projekte dužni su potpisati Izjavu o čuvanju Povjerljivosti podataka za projekte JPP.

Ali osim navedenog otvorena ostaju i brojna pitanja:

• Što se dogodilo s prvotnim tvrtkama posebne namjene?
• Kojim se tvrtkama sada isplaćuju naknade i temeljem kakvih ugovora?
• Tko je bio vlasnik prvotnih tvrtki posebne namjene, a tko je vlasnik sadašnjih kojima se isplaćuju naknade?
• Temeljem koje pravne radnje je izvršen prijenos ugovora s prvotnih tvrtki posebne namjene na novoosnovane?
• Da li su tim postupkom oštećeni vjerovnici tj. kooperanti i dosadašnji dobavljači materijala, roba i usluga?
• Župane, čije interese Vi, Vaši zamjenici, pa i stranke kojima pripadate (SDP, HNS, HSU), štitite? Jesu li to interesi privatnog ili javnog partnera?

Zato, Župane – molimo, napokon, jasne i transparentne odgovore!

Označeno u