FOTO: Otvorena sortirnica korisnog otpada tvrtke Tehnix u Prelogu

| 3.11.2015. u 14:04h | Objavljeno u Aktualno

Danas je u Gospodarskoj zoni Sjever u Prelogu održano službeno  otvorenje sortirnice korisnog otpada. Sortirnicu je u cijelosti izgradila i opremila tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca, a posao je dobila putem javnog natječaja.

Grad Prelog i donje Međimurje u prvih 8 mjeseci ove godine odvojeno je skupilo i obradilo 47,12% otpada što je više od prosjeka Europske Unije koji iznosi 43%. Sav odvojeno sakupljeni otpad se obrađuje, dok se biorazgradivi otpad i oporabljuje u građevinama za gospodarenje otpadom (reciklažno dvorište, skladište otpada, kompostana i sortirnica).

Projektnu dokumentaciju vrijednu 86 tisuća i 600 kuna izradila je tvrtka iz Čakovca, a sa 100 posto bespovratnih sredstava sufinancirao ju je Fond za zaštitu okoliša. Nakon provedenog javnog natječaja izgradnju sortirnice preuzela je tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca. Vrijednost građevine, opreme i stručnog nadzora iznosi 3 miliJuna 683 tisuće 244 kune i 96 lipa, od kojih je 80 posto bespovratnih sredstava sufinancirao Fond za zaštitu okoliša.

Na svečanosti otvorenja govorili su gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, direktor komunalnog poduzeća PRE-KOM Siniša Radiković,direktor tvrtke Tehnix, izvođača radova, Đuro Horvat i župan Međimurske županije Matija Posavec.

Tijekom današnje svečanosti otvorenja sortirnice gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek uručio je direktoru Tehnixa Đuri Horvatu poklon, Kulu grada Preloga, povodom dobivene zlatne medalje na 67. Međunarodnom sajmu inovacija IENA održanom od 29. listopada do 1. studenog u Nürnbergu.