HDZ-ovi županijski vijećnici podržali projekte u školstvu

Varaždinske vijesti | 4.7.2019. u 18:03h | Objavljeno u Aktualno

Na dnevnom redu sjednice Županijske skupštine Varaždinske županije, danas održane, donijete su dvije odluke značajne za školstvo. Vijećnici HDZ-a su ih podržali te se u svojoj raspravi dotakli i projekata u školstvu koji tek slijede.

Riječ je o odlukama o izradi projektne dokumentacije za rekonstrukciju, obnovu i prilagodbu građevine dvorca Opeka za potrebe Regionalnog centara kompetencija u poljoprivredi te projekta obnove Arboretuma Opeka, vrijednosti 2,3 milijuna kuna, te rekonstrukciji Osnovne škole Veliki Bukovec, vrijednosti 13 milijuna kuna.

Vijećnici HDZ-a podržali su obje odluke, a pojašnjenja je dala predsjednica Kluba vijećnika Nadica Dreven Budinski.

– Naravno da ćemo podržati projekt Arboretum Opeka. Bilo je nekih malih inicijativa 90-ih godina i nekakvih malih sredstava Ministarstva kulture 2007. godine. Sada konačno nešto konkretno, nešto što će stvarno biti vidljivo – rekla je Dreven Budinski te dodala da se u svemu tome ne zaboravi na ono što je najvrijednije u Arboretumu Opeka, a to je biljni fond. Izrazila je zadovoljstvo što se iznašao model da tamošnja škola bude prijavitelj projekta koji će omogućiti i revitalizaciju samog arboretuma te obnovu dvorca i izgradnju nužne ograde. Na ovaj način, zahvaljujući sredstvima s nacionalne razine i EU fondova, konačno će se realizirati ono o čemu se pričalo više desetaka godina.

Za rekonstrukciju Osnovne škole Veliki Bukovec, kojom će se postojeći neiskorišteni prostor prenamijeniti i urediti te time omogućiti jednosmjenska nastava, predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a istaknula je da je ova županija vodeća u organizaciji jednosmjenske nastave. U tom smjeru spomenula je predstojeće izgradnje i dogradnje školskih zgrada u Svetom Iliji, Ivancu, Martijancu, te dvorana u Bisagu i Donjoj Voći. Pojasnila je da će se u Svetom Iliji konačno izgraditi novi objekt osnovne škole i to po znatno povoljnijim uvjetima nego da se prije nekoliko godina krenulo u izgradnju po modelu javno-privatnog partnerstva.

– U slijedećih mjesec dana resorno ministarstvo raspisati će natječaj nakon čega će se znati iznos potreban za izgradnju nove škole, a kojeg će ministarstvo financirati s 80 posto, Županija s 15 te općina s 5 posto iznosa – pojasnila je Dreven Budinski.

Također, u pripremi je i model za dogradnje škola u Martijancu i u Ivancu kako bi se mogla planirati i osigurati sredstva u proračunu već u idućoj godini.

– Sve je to potrebno našoj djeci, našem obrazovanju. Ovim tempom do 2021. izgradili bi se ili dogradili školski objekti za spomenute četiri škole čime bi sve osnovne škole u Varaždinskoj županiji imale jednosmjensku nastavu, prvenstveno zahvaljujući angažmanu pročelnika Miroslava Huđeka – kazala je Dreven Budinski.

Dodajmo da su HDZ-ovi vijećnici podržali i odluku o davanju suglasnosti za dodatno zaduživanje Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice za energetsku obnovu smještajnog objekta Minerva. Naime, uz osiguranih 73,5 milijuna kuna, što su sredstva Europske unije u iznosu od 37,8 milijuna kuna, a ostalo države i same bolnice, potrebno je osigurati dodatnih 10 milijuna kuna za investiciju.

– Ono što smo dobili nije malo novca. Na kraju krajeva to će utjecati na zdravstveni turizam i na same Varaždinske Toplice, grad koji jednostavno u budućnosti treba procvasti na svojim prirodnim resursima. Ne samo na dobrobit Varaždinskih Toplica nego i cijele županije. A potencijala ima ne samo na nacionalnoj nego i na europskoj razini – rekla je predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a te dodala da se projekt provodi zahvaljujući trudu aktualnog ravnatelja topličke bolnice Denisa Kovačića te u suradnji sa Županijom i resornim ministarstvima.

Označeno u