Habijan: Zajedno je moguće doći do toliko očekivanih promjena

vv | 21.2.2017. u 06:48h | Objavljeno u Aktualno

- U proteklih nekoliko godina došlo je do degradacije struktura koje upravljaju Varaždinom, našim gradom kojim je zavladala i politika podjele, politika pesimizma i destrukcije, a sve to ima korijenje u stranačkom zapošljavanju,  nepotizmu i nepoštivanju stručnosti i kvalificiranosti. To je činjenica, ali sam isto tako siguran da takvoj politici u svibnju dolazi kraj, ustvrdio je tijekom obilježavanja 27. Godišnjice varaždinskog HDZ-a Damir Habijan, predsjednik varaždinskog HDZ-a i kandidat za varaždinskoga gradonačelnika.

Varaždin, kako je dodao, nema više vremena ni da se dijeli, niti da se bavi prošlošću.

- Podjelama i prošlošću bave se oni koji nemaju što ponuditi. Stoga od danas želim govoriti o stvarnim, svakodnevnim problemima Varaždinki i Varaždinaca. Svojim sugrađanima želim ponuditi ostvariva, a ne bilokakva rješenja koja će imati prilike čuti idućih dana, ukazao je Habijan.

Zbog toga što Varaždin nije donio proračun, kako je upozorio, nitko od zaposlenika nije ostao bez plaća, a nisu ni zaustavljeni projekti koji bi se financirali iz EU fondova.

- Nisu zaustavljeni jer tih projekata, nažalost, nema već šest godina, koliko traje mandat aktualne gradske vlasti. Dok drugi gradovi veličine Varaždina, pa i manji, za svoje kapitalne projekte koriste upravo EU fondove, Varaždin tapka u mraku, iako ima sve predispozicije da ponovno bude lider, prepoznatljiv i poželjan za život, ustvrdio je Habijan.

Da bi Varaždin opet zauzeo mjesto koje mu pripada, predsjednik varaždinskog HDZ-a drži da je prije svega nužna jasna vizija razvoja i gradskih prioriteta među kojima je naveo obrazovanje, posebice visokoškolko budući da u njemu djeluju dva sveučilišta, odnosno njihove sastavnice.

- Ukoliko uspijemo u našoj viziji, Varaždin će postati mjesto školovanja tisuća studenata od kojih će dio sigurno tu ostati, zasnovati svoje obitelji, ukazao je Habijan koji je najavio i daljnji razvoj osnovnog školstva i predškolskog odgoja, a za što drži nužnim utvrditi popunjenost postojećih kapaciteta te podijeliti postojeći gradski dječji vrtić po zoru na Koprivnicu.
Uz obrazovanje,  Varaždin  prema Habijanu mora razvijati IT industriju, zelenu industriju i logistiku, što vidi kao budućnost grada.

- Grad Varaždin treba ojačati kao regionalni centar, nakon što su proteklih nekoliko godina mnoge institucije napustile grad, bez da je itko napravio bilo što u vezi toga, bilo na gradskoj ili županijskoj razini, ustvrdio je Habijan, dodavši da je Varaždin počeo gubiti svoj identitet i na području kulture, a što svjedoči to da ne postoji gradski odjel za kulturu kojeg treba ponovo ustrojiti, a na Glazbenoj školi otvoriti studij barokne glazbe.

Proteklih godina, kako je upozorio,  puno se govorilo o vertikali vlasti, od grada i županije do nacionalne razine, ali je od toga bilo malo ili nimalo koristi.

-Nakon što u svibnju ove godine ponovno uspostavimo vertikalu vlasti, siguran sam da ćemo tu priliku mi znati iskoristiti. Tada će se morati čuti i glas varaždinskog zdravstva kojeg sada obilježavaju političke smjene uslijed kojih dolazi do zastoja projekata bivše uprave. Kao rođeni Varaždinac, netko tko ovdje živi i radi te želi nastaviti živjeti i raditi, jasno želim reći da mi je interes grada na prvom mjestu, a ovaj sam izazov prihvatio vođen samo jednom idejom, a to je da našem Varaždinu vratimo stari sjaj,  poručio je Habijan dodavši da je pred svima zahtjeva put na kojem će se naći i oni koji su Varaždin doveli u današnju situaciju, oni kojima su osobni i partikularni interesi bili ispred interesa grada, ali i prilika da se pokaže kako je zajedno moguće doći do toliko očekivanih promjena te koliko je svima stalo do grada, odnosno da je Varaždin iznad politike.

Pozdravljajući okupljene u maloj dvorani varaždinske Arene, među kojima je bio i predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković ,  predsjednik HDZ-a Varaždinske županije  Anđelko Stričak  prisjetio se osnutka Općinske organizacije HDZ-a tadašnje općine Varaždin, odnosno, kako je naglasio, vremena ponosa i slave punih neizvjesnosti  i strahota velikosrpske agresije.

- Koja je to stranka u svijetu u svega dvije godine od svog osnutka uspjela ostvariti glavni svoj cilj, osamostaliti svoju zemlju i ostvariti međunarodno priznanje, a zatim pobijediti u ratu, zapitao je Stričak te zahvalio svim na ostvarenom, a posebno utemeljiteljima.

Danas, kako je dodao, novi su izazovi pred strankom, prije svega razvitak zemlje i za to HDZ mora preuzeti odgovornost i na lokalnoj razini.

- U Varaždinskoj županiji od 22 općine dužnosnici HDZ-a vode devet: Donju Voću Kruno Jurgec, Donji Kneginec Goran Kaniški, Jalžabet Mirko Magić, Ljubešćicu Nenad Horvatić, Petrijanec Vladimmir Kurečić, Sv Ilija Marin Bosilj, Vidovec Bruno Hranić Vinicu Marijan Kostanjevac i Visoko Dragutin Mateković. To su sredine koje imaju najveći gospodarski rast, najkvalitetnije gospodarske zone i bogati društveni, kulturni i sportski život.Od šest gradova jedan vodi HDZ, odnosno Siniša Jenkač.  Očekujem pobjedu u i u drugim sredinama, osobito Varaždinu koja pridonosi pobjedi u Varaždinskoj županiji. DA za Damira Habijana, Varaždin i Varaždinsku županiju, poručio je Stričak te najavio da će se svi kandidati HDZ-a znati na vrijeme.

U svojim nastojanjima, kako je dodao, Habijan i drugi kandidat HDZ-a imali su i imat će podršku drugih.

- Skupa s kolegom Križanićem založio sam se da se dio vojarne u Optujskoj dodijeli Sveučilištu sjever, da se FOI omogući korištenje fondova EU, da se u Varaždin vrati postrojba HV, a u sklopu OBV izgradi dnevna bolnica i objedinjeni hitni prijem. Isto tako da se svim školama omogući dogradnja potrebnih prostora i dvorana sredstvima EU, pokrene plan navodnjavanje i obnova Opeke, Centra pavlina u Lepoglavi i dr, naveo je Stričak.

Drži da je sve to moguće ostvariti, ukoliko bi bilo na županijskoj razini razumijevanja, odnosno ako bi  se radilo kako bi trebalo.

- Župan u dva mandata potroši 1,6 milijardi kuna, a ne ostvari niti jedan od ovih projekata. Štoviše,  dopusti da mu brojne institucije odu u druge sredine -  carina u Zagreb, sveučilište u Koprivnicu, HTV u Čakovec. Je li to njegova briga za sjever, zapitao je Stričak te podsjetio da je Marijan Mlinarić, bivši varaždinski župan, uspio graditi infrastrukturu po županiju u vrijeme kada je bilo puno teže, i to bez dugova i JPP-a.