Habijan za bolju regulaciju korištenja pirotehničkih sredstava radi zaštite djece i životinja Foto: Ilustracija/HDZ

Habijan za bolju regulaciju korištenja pirotehničkih sredstava radi zaštite djece i životinja

VV | 5.11.2020. u 17:50h | Objavljeno u Aktualno

U raspravi u Hrvatskom saboru vezanoj uz Zakon o izmjenama i dopunama zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, saborski zastupnik i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Grada Varaždina Damir Habijan osvrnuo se na dio odredbi koje se odnose na zabranu nabave, posjedovanja i uporabe petardi i redenika.

- Pozdravljam ovaj prijedlog izmjena i dopuna zakona jer svake godine u razdoblju oko božićnih i novogodišnjih praznika imamo brojne slučajeve ozljeđivanja maloljetnika zbog uporabe petardi i redenika, ali isto tako i brojna upozorenja vlasnika kućnih ljubimaca, prije svega psa i mačaka, koji zbog uporabe pirotehnike prolaze doista traumatična iskustva – rekao je Habijan.

Izmjenama Zakona, u postojeću zabranu prodaje petardi i redenika iz kategorije pirotehničkih sredstava koja predstavljaju srednji rizik i namijenjena su isključivo za vanjsku uporabu nadodat će se pirotehnička sredstva koja predstavljaju nizak rizik i nisku razinu buke, a namijenjena su za vanjsku uporabu. Tako bi se zabranila prodaja, posjedovanje i uporaba navedenih pirotehničkih naprava tijekom cijele godine, uključujući i razdoblje Božića i Nove godine. Pirotehnička sredstva koriste se za uljepšavanje različitih svečanosti, slavlja i manifestacija, no isto tako predstavljaju veliku opasnost po zdravlje ljudi, kao i životinja.

Podsjetio je kako Ministarstvo unutarnjih poslova već provodi sve korake kako bi se problem riješio, no zakonska regulativa je ključna. Naime, iako se kontinuiranim provođenjem dugogodišnje akcije MUP-a pod nazivom "Mir i dobro“ pojačala kontrola ilegalne trgovine pirotehničkim sredstvima i nadzor u vrijeme blagdana te se provođenjem raznih edukacija smanjio broj ozljeda uslijed korištenja pirotehničkih sredstava, i dalje svake godine u vrijeme blagdana čitamo o teškim ozljedama maloljetnika zadobivenih korištenjem pirotehničkih sredstava. Osim toga, iz brojnih azila za napuštene životinje kao i udruga koje se bave zaštitom životinja, iz godine u godinu ukazuju na posljedice koje korištenjem pirotehnike osjećaju kućni ljubimci i njihovi vlasnici. Psi i mačke puno su osjetljiviji na glasne zvukove i buku te im zvukovni i svjetlosni podražaji takve vrste uzrokuju velik strah, šok pa čak i zastoj srca.

Habijan je podržao navedene izmjene istaknuvši kako se i u drugim europskim zemljama sve više zabranjuje pirotehnika, poput Irske i Italije koje su je zabranile u potpunosti, dok je Švedska omogućila korištenje i uporabu pirotehnike samo ovlaštenim osobama. Njemačka omogućava korištenje pirotehnike samo na 1. siječnja.

- Siguran sam da ove izmjene zakona ukazuju da naša zemlja ide u smjeru zaštite zdravlja i života naših građana, prije svega djece, ali i životinja - – zaključio je Habijan.