Habijan u Saboru: “Radi skupljanja političkih bodova, problem bala možda stekne punoljetnost” Foto: Ilustracija

Habijan u Saboru: “Radi skupljanja političkih bodova, problem bala možda stekne punoljetnost”

VV | 23.11.2020. u 14:33h | Objavljeno u Aktualno

Saborski zastupnik i predsjednik varaždinskog HDZ-a Grada Varaždina Damir Habijan danas je u Saboru u ime kluba HDZ-a iznio problematiku ekološke katastrofe u gradu Varaždinu, baliranog otpada. Podsjetio je na kronologiju događaja od kad je na ulaz u grad dovezena prva bala, a danas, 15 godina kasnije, na lokaciji koje je vodozaštićeno područje, nalazi se 100.000 tona baliranog otpada koje onečišćuju podzemne vode.

- Godine 2017., kada smo kao stranka postali dio vladajuće koalicije u Gradu Varaždinu, smatrali smo da kao odgovorna stranka trebamo pokušati riješiti navedeni problem, iako smo mogli svaljivati krivnju na druge jer nismo sudjelovali u stvaranju problema, niti smo ga produbili pogrešnim odlukama. Nakon pregovora sa svim političkim opcijama koje participiraju u Gradskom vijeću Grada Varaždina predložili smo da se pitanje bala riješi mirnim putem kako bi se što prije otklonio prijeteći zdravstveni problem, ali i da bi se spriječio financijski udar na gradski proračun. Jer, samo glavnica iz sudskih sporova dosezala je gotovo 300 milijuna kuna, a izvorni proračun Grada bio je jedva 200 milijuna kuna - rekao je Habijan.

Naglasio je kako nakon 15 godina pogrešnih, loših i promašenih prilika, nema rješenja koje će biti besplatno i koje za građane neće biti skupo.

- Ni jedno rješenje neće biti idealno, no važno je da bude najpovoljnije za Grad Varaždin - rekao je Habijan i upozorio kako je pitanje rješavanja baliranog otpada, ekološke bombe, postalo poligon za skupljanje jeftinih političkih poena, dok bale i dalje stoje na istom mjestu.

- Žalosno je da se ovaj problem produbljuje poradi pojedinaca iz oporbe koji bez ikakvih iskrenih namjera za njegovim rješavanjem, bez ijednog prijedloga, a kamoli podrške u nastojanju da se pronađe rješenje, mogu sebi pripisati najveće zasluge za nastavak sage o smeću - istaknuo je saborski zastupnik HDZ-a.

Zaključno je pozvao je sve političke opcije u Gradu Varaždinu da se aktivno uključe u rješavanje pitanja bala te da pritom zatome stranačke interese.

- Tražim da se uključi struka iz nadležnih državnih tijela te pozivam i apeliram na nadležna ministarstva da pomognu prilikom rješavanja ovog prvorazrednog zdravstvenog problema koji traje dugih 15 godina. I dalje stojim kod mišljenja i stava da oni koji su stvorili problem, a riječ je o politici, ne mogu samostalno biti dio rješenja problema. Trebamo aktivnu pomoć države jer vremenski period od 15 godina koliko 100.000 tona otpada i dalje stoji na ulazu u grad, a građani Varaždina izloženi su ekološkoj katastrofi, dokaz je tome. Pomaka nema. Djeca koja su u vrijeme postavljanja prve bale počela hodati, danas su srednjoškolci, uskoro će sjesti u fakultetske klupe, ali pitanje je hoće li ostati u gradu koji je postao tamnica uskih i mračnih stranačkih interesa radi čega problemi ove težine možda i steknu punoljetnost - poručio je Habijan.

Označeno u