Habijan: Strategija razvoja Grada Varaždina izgleda kao kompilacija učeničkih radova

| 7.4.2016. u 12:19h | Objavljeno u Aktualno

Gradski odbor HDZ-a Grada Varaždina komentirao je nacrt Strategije razvoja Grada Varaždina od 2014. do 2020. i nazvao ju "kompilacijom radova učenika osnovnih škola koji pokušavaju ispraviti ocjenu na polugodištu".

Kako je nekoliko puta istaknuo povjerenik gradskog HDZ-a Damir Habijan, dokument koji bi trebao biti od iznimne važnosti prepun je nelogičnosti, praviopisnih pogrešaka i nečinjeničnih informacija.

- Drago nam je da se ovaj dokument konačno našao u javnoj raspravi, no poprilično smo neugodno iznenađeni nakon što smo pročitali ovaj dokument koji se navodno izrađivao dvije i pol godine. Dokument je pun pogrešaka, neusklađen s pravim stanjem. Primjerice, u Strategiji piše da će se autobusni kolodvor izmjestiti u Miškininu ulicu, a prije nekoliko mjeseci je jedan investitor kupio nekretninu autobusnog kolodvora i zajedno s gradskim vlastima predstavio projekt podzemnog kolodvora - naveo je Habijan kao jedan primjer neusklađenosti dokumenta.

Povjerenik gradskog HDZ naglasio je kako se radi o dokumentu koji je sadržajno isprazan, rezultat na brzinu iskompiliranog sadržaja samo da se zadovolji forma.

- Primjerice, u Strategiji se na jednom mjestu koriste statistički podaci o popisu stanovništva iz 2011., a na drugom iz 2001. Spominje se zračna luka u dvije rečenice da postoje neriješeni imovinsko-pravni problemi, bez riječi o tome kako bi se mogli riješiti. Piše i da je Grad Varaždin jedini vlasnik Sveučilišta Sjever, a osnivač je od 2015. država, a najveće POS naselje izgrađeno između 2003. i 2010. nazivaju Grabanicama. Za informaciju, Grabanice su 700-tinjak metara dalje - pobrojio je Habijan neke od nelogičnosti u Strategiji.

O nekim projektima navedenim u Strategiji, kaže Habijan, priča se već desetak godina, a nisu se pomakli s mrtve točke. Također, napominje da se u Strategiji ne spominje uopće kultura, a grad teži biti gradom kulture.

- Ovaj dokument je izrađen samo da bi se zadovoljila zakonska forma, kao što to ova gradska vlast radi stalno. Da se samo malo više energije usmjeri na izradu ovakvih dokumenata koji doista jesu strateški, jer određuju smjer u kojem grad ide, nešto bi se pomaklo s mrtve točke. Ovako, energija se troši samo na uhljebljivanje - zaključio je Habijan i dodao da kao stranka neće podržati ovakav dokument jer bi to bilo "ispod svake razine".

Gradonačelnik Goran Habuš osvrnuo se na primjedbe gradskog HDZ-a vezano na dokument Strategije razvoja Grada Varaždina rekao da mu je drago što je HDZ pročitao dokument te ih pozvao da dostave svoje primjedbe.

- Rasprava sa zainteresiranom javnošću služi upravo tome da se zainteresirana javnost uključi. To je samo nacrt prijedloga i pokaže li se da će biti puno prijedloga ili primjedbi, povući ćemo ju na doradu i predložiti ju za neko drugo vrijeme - rekao je gradonačelnik Habuš.

Što se tiče Habijanove primjedbe da nema kulture u samoj Strategiji, Habuš je rekao da to nije točno. Strategija, kaže gradonačelnik, ne može obuhvatiti svako polje razvoja grada, već je fokusirana na tri do četiri točke.

- Strategija se radi do 2020. godine i dobar dio stvari u Strategiji mi već živimo i radimo. Moguće je da je došlo do nekih preklapanja, ali tu je krivo i Ministarstvo koje je stalno mijenjalo nekakve odrednice. Čim ovu donesemo, morat ćemo početi raditi na strategiji od 2020. nadalje. Neka svi daju svoje projedloge, sve što je dobronamjerno i može se ugraditi u strategiju, bit će prihvaćeno i nadam se na Gradskom vijeću usvojeno - zaključio je Habuš.