Habijan: Koji projekti će stati, ako ih uopće nema? Krivi su HNS i SDP! Foto: VV arhiva

Habijan: Koji projekti će stati, ako ih uopće nema? Krivi su HNS i SDP!

V.M./Varaždinske vijesti | 30.12.2016. u 10:43h | Objavljeno u Aktualno

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća nije izglasan proračun Grada Varaždina za 2017. godinu. Klub vijećnika HDZ-a u nekoliko navrata iznio je razloge svoje odluke da ne podrži prijedlog proračuna Grada Varaždina za 2017. godinu.

Na današnjoj konferenciji za novinare, predsjednik GO HDZ-a Grada Varaždina Damir Habijan istaknuo kako nisu vidjeli konačni prijedlog proračuna sve do početka sjednice što je, smatra, doista presedan u kratkoj Varaždinskoj demokraciji.

- Neozbiljno je i neodgovorno da se temeljni dokument grada Varaždina pokušava donijeti na način kako su to jučer pokušali vijećnici SDP-a i HNS-a. Također neodgovorno je da vijećnici SDP-a nekoliko sati prije održavanja sjednice gradskog vijeća uvjetuju usvajanje proračuna usvajanjem njihovih želja. Postavljam ponovno pitanje što se čekalo do zadnjeg dana? Zašto se sjednica nije održala prije božićnih blagdana? Također, mišljenja sam kako grad ne može biti taoc koalicijskih razmirica SDP-a i HNS-a. Naime, razvidno je kako je usvajanje amandmana bila samo predstava za javnost, te kako se pravi razlog nalazi u svibanjskim lokalnim izborima - rekao je Habijan.

Dodao je kako ne likuje nad ovakvom odlukom, te da mu je žao što se grad našao u ovakvoj situaciji, ali HDZ će biti protiv i što se tiče odluke o privremenom financiranju.

- Ovo je očito završetak jedne faze i šansa za novi početak. U odnosu na odluku o privremenom financiranju Klub vijećnika HDZ-a bit će protiv, a u nastavku ću iznijeti razloge koji su utjecali na moju odluku. Prvo od kada sam postao predsjednik ističem da želim vratiti vjeru u politiku i pokazati da postoji alternativa sadašnjoj gradskoj vlasti sastavljenoj od SDP-a i HNS-a. Tu dolazimo do pitanja vjerodostojnosti. Ako smatrate da aktualna gradska politika, odnosno način vođenja grada nije dobar, ukoliko konstantno upozoravate na probleme i prijetnje, nudite rješenja, ali nitko u aktualnoj gradskoj vlasti to ne akceptira, onda ne možemo preko noći promijeniti naš stav. Nikada nisam zagovarao destruktivnost. Štoviše, stalno ističem da moramo nuditi rješenja i biti konstruktivni. Ali pitam se kako je to moguće ako se aktualna gradska vlast odnosi prema većini vijećnica i vijećnika s podcjenjivanjem - naveo je predsjednik varaždinskog HDZ-a.

Naglasio je kako želi jasno reći da ukoliko se ne usvoji odluka o privremenom financiranju, neće doći do nikakve blokade grada Varaždina.

- Plaće svim zaposlenicima grad biti će normalno isplaćivane. Što se tiče kataklizmičkih najava gradonačelnika da će stati svi projekti. Moje pitanje je koji to projekti? Projekt VI. osnovne škole koji se već planira dvije godine. Još nije raspisan natječaj, dakle s povjerenikom ili bez do izbora gradnja neće početi. Kućanska rampa koja se iz godine u godinu stavlja i vadi iz proračuna? Energetska obnova vrtića? Pa već dva puta su zakasnili s prijavom projekata. Sredstva iz EU fondova? 6 godina nisu povukli niti cent iz navedenih fondova. Rotori? Koji se kao i studija za kućansku rampu svake godine stave u proračun pa se rebalansom iz njega maknu - upozorio je Habijan apeliravši još jednom na aktualnu gradsku vlast da prestane plašiti Varaždinke i Varaždince.

- Isključivi krivac za ovakvo stanje u gradu je na aktualnoj gradskoj vlasti SDP-u i HNS-u. Pozivam sve da se u narednom razdoblju okanimo prepucavanja, da doista okrenemo novi list i počnemo raditi u interesu ovog grada. Imamo šansu. Ističem kako se nisam uključio u ovu priču radi osobnog interesa. Situiran jesam, zadovoljan s poslom, ali vrlo nezadovoljan stanjem u gradu. Ovdje živim, radim i želim živjeti i raditi i zato sam odlučio da pokušam neke stvari promijeniti. Ne živim od politike, i ne mislim se grčevito držati pozicija. Ponavljam, ukoliko moja kandidatura ne prođe na izborima u svibnju, iste večeri ću zahvaliti i baviti se dalje svojim odvjetničkim poslom. Stoga, pozivam sve da se u narednom razdoblju okrenemo budućnosti, bez podjela, okupljajući sve bez obzira bili članovi neke stranke ili ne - zaključio je Habijan.