Habijan: Apelirat ću da se omogući sloboda kretanja osobama s invaliditetom

VV/MH | 31.7.2020. u 13:30h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Grada Varaždina i saborski zastupnik Damir Habijan u četvrtak se odazvao pozivu korisnika da posjeti Dom socijalne skrbi za starije i nemoćne osobe Varaždin. Korisnici Doma obratili su mu se radi poteškoća koje imaju od 28. veljače ove godine kada im je, radi poštivanja protuepidemijskih mjera, onemogućen izlazak van prostora Doma. Ograđeno dvorište Doma jedino je mjesto na koje zadnjih nekoliko mjeseci mogu izaći. Donedavno, u posjetu im nisu mogli doći niti njihovi najbliži članovi obitelji.

Radi provedbe ovih mjera, korisnicima Doma narušeno je psihofizičko zdravlje te su Habijanu predali dopis kojeg je potrebno uputiti ministru rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipu Aladroviću, a u kojem mole i traže da im se dozvoli izlazak iz kruga Doma kako bi mogli slobodno vrijeme provesti na javnim prostorima.

-Zaštita zdravlja starijih osoba u vrijeme ove pandemije apsolutno je prioritet. Međutim, potrebno je napraviti distinkciju između starijih osoba i osoba s invaliditetom jer među njima ima i djece i mlađih osoba kojima je sloboda kretanja onemogućena, a ne spadaju u kategoriju ugroženih skupina. Također, djecu i mlađe osobe roditelji ne mogu odvesti kod kuće, niti primjerice na more za vikend. Kao saborski zastupnik, ali prvenstveno kao čovjek, smatram da se to treba ispraviti i predat ću dopis ministru te razgovarati s nadležnim tijelima kako bi se, uz odgovarajuće mjere, korisnicima Doma dozvolili izlasci. – rekao je Damir Habijan.