Habijan: Ako se ovi pritisci i tenzije nastave, dovest ćemo u pitanje koaliciju

| 3.6.2019. u 17:45h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- To što je HDZ u koaliciji sa Čehokovom listom nezavisnih ne znači da moramo podržati svaki njihov prijedlog jer za mene koalicija ne znači dizanje ruku po svaku cijenu - kaže Damir Habijan, predsjednik varaždinskoga Gradskog vijeća i čelnik varaždinskog HDZ-a, osvrćući se na prošlotjednu burnu, iznenada prekinutu sjednicu koja bi se trebala nastaviti 10. lipnja.
Habijan ostaje pri stavu da neće dati svoju suglasnost za prijedlog sudske nagodbe u vezi spora, koji Grad Varaždin sedam godina vodi s tvrtkom T&H Invest, a koji je proizašao iz spornog Ugovora o zamjeni nekretnina iz svibnja 2009. godine. Osim civilnog ugovor je “obuhvaćen” i kaznenim postupkom u kojem su prošle godine gradonačelnik Čehok i vijećnik Davor Patafta nepravomoćno osuđeni, a uskoro se očekuje i drugostupanjska presuda.
Osvrćući se na prošlotjednu sjednicu, koja je prekinuta zbog toga što su vijećnici otišli, Habijan objašnjava kakve posljedice na koaliciju HDZ-a i Čehokove liste GLAS može imati njihovo razmimoilaženje oko sporne nagodbe.
- Ako netko misli da koaliciju treba raskidati zato što se HDZ u nekoj točci ne slaže, onda u redu. Gradonačelnik također može promijeniti predsjednika Gradskog vijeća, to je njegovo pravo. Naime, jedna trećina vijećnika može tražiti razriješenje predsjednika vijeća, ako netko smatra da je to rješenje. Svaka dobra odluka i dalje će dobiti glas HDZ-a, ali ovdje se radi o načinu komunikacije između koalicijskih partnera, koja nije bila u redu. Ne vidim čemu drama, ako gradonačelnik kaže da može sam odlučiti o nagodbi. Mene nije uvjerio u tu argumentaciju, ali ako je to sve u redu, ne vidim zašto inzistira da Gradsko vijeće donese tu odluku. Ako se ovi pritisci i tenzije nastave, dovest ćemo u pitanje koaliciju - govori Habijan.

S druge strane, gradonačelnik Ivan Čehok kaže da je alternativa jasna:

- Ili ćemo sklopiti nagodbu pa izgraditi prometnice i infrastrukturu na zemljištu - koje nam T&H Invest daje čak i iznad onoga što je razlika vrijednosti utvrđena po sudskom vještaku - ili ćemo čekati ishod civilnoga postupka sljedećih sedam do osam godina do pravomoćnosti i nećemo raditi ništa ni u Jalkovcu ni u Brezju. Meni je jasno da SDP opstruira ovu točku jer oni niti su što radili šest godina niti znaju raditi niti im je stalo da se počne raditi. Ali mi nije jasno ponašanje dijela HDZ-a, ne samo oko ove točke i to se mora raščistiti. Sve to nema veze s kaznenim postupkom, to je pravna struka jasno istaknula. Mi raditi moramo dalje, sudska nagodba je ionako samo naš prijedlog, o tome odlučuje sud. Na nama je da predložimo nagodbu, da više ne čekamo sedam, osam godina nego da nastavimo razvijati naše zone i naš grad - poručuje Čehok.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti