FOTO: Tomislav Karamarko i tri ministra u službenom posjetu Međimurskoj županiji

| 15.3.2016. u 19:28h | Objavljeno u Aktualno

U službenom posjetu Međimurskoj županiji boravio je prvi potpredsjednik vlade RH Tomislav Karamarko. Tom je prigodom odradio radni sastanak sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem koji mu je predstavio kapitalne projekte u Međimurju. Poseban je naglasak stavljen na tri projekta koja su označena prioritetom u Županiji, a to su završetak izgradnje osnovne škole i dvorane u Pribislavcu, Doma zdravlja u Čakovcu te sportske dvorane u Orehovici. Spomenimo kako su u pratnji prvog potpredsjednika Vlade RH bili ministar kulture RH Zlatko Hasanbegović, ministar turizma RH Anton Kliman i ministar poduzetništva i obrta RH Darko Horvat. Ministre su, uz župana Posavca, primili zamjenici župana Zoran Vidović i Sandra Herman, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Branko Sušec i voditelj ureda Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula.

„Mislim da je to najbolji dokaz poštovanja i uvažavanja te vrednovanja svega onog što radimo, brojki koje imamo i rezultata koje postižemo ovdje u Međimurju“, rekao je međimurski župan i pritom izrazio zadovoljstvo što je prvi potpredsjednik Vlade došao u pratnji ministara iz resora kulture, turizma i poduzetništva koji su važni u kontekstu prošlotjedne aplikacije projekta obnove Palače Zrinskih vrijednog 45 milijuna kuna, daljnjih projekata kandidiranih za uvođenje turističkih sadržaja i povećanja smještajnih kapaciteta te poduzetništva koje vapi za projektima financiranima iz europskih fondova. „Međimurje bilježi kontinuirani gospodarski rast, izvoza od 15%, rast zaposlenosti, stopu nezaposlenih od 11% uz najefikasniju i racionalniju javnu upravu sa svega 6% zaposlenih u odnosu na ukupni broj zaposlenih, ali i rast turizma od 22%. Negativni parametri očituju se u manjem prosjeku plaće, ali zahvaljujući racionalnom ponašanju gotovo polovicu proračuna usmjerili smo prema građanima što se očituje u činjenici da smo jedina županija koja ima osiguran prijevoz za sve učenike, besplatne udžbenike osnovnih škola, jedina županija koja financira asistente ne samo u školama nego i u vrtićima, posebne programe za poljoprivrednike i obrtnike te umirovljenike“, objasnio je pritom Posavec i dodao kako Međimurska županija povezuje poljoprivredu i turizam, spaja obrazovanje i gospodarstvo u jednoj sinergiji, a sve to s jednim od najmanjih proračuna u državi. „Naravno da vodimo računa i o kapitalnim investicijama od kojih smo mnoge realizirali sami, no nekoliko je važnih investicija koje želimo završiti u što skorije vrijeme“, naglasio je iskoristio priliku da prvom potpredsjedniku Vlade preda prijedloge za državni proračun, da podrži tri ključne investicije, u obrazovanju i zdravstvu.

„Ovo je jedan od dokaza koliko župan skrbi za svoju županiju, nije prvi puta da razgovaramo o ovim projektima, a Međimurje to zaslužuje, jer sa svim brojkama koje je župan iznio zapravo prednjači u Hrvatskoj i treba biti lokomotiva Hrvatske“, krenuo je u svom obraćanju Karamarko i objasnio kako je već nekoliko puta svojim kolegama rekao da je uspjeh Međimurja respektabilan.

„Ovdašnja vlast radi dobar posao, to je ono što i mi želimo, usaditi u svijest ljudi da se ponekad treba nečega odreći da bi došli do rezultata, dakle najveće zapošljivosti, rasta proizvodnje, rasta turističkih potencijala i broja gostiju, pad nezaposlenosti, rast investicija. Pa to je izvrsno, to je ono što Hrvatska želi postići na globalnom nivou“, pritom je rekao prvi potpredsjednik Vlade i naglasio da je i proračun usmjeren da dostigne takve rezultate kakve ima Međimurje.

„Moja poruka je da će Međimurje imati potporu u svom razvoju koliko god će moći pomoći i Vlada, jer oni koji su dobri ne treba ih usporavati, treba im dati još više zamaha da bi mogli povlačiti one koji su nešto lošiji“, za kraj je poručio Karamarko.