FOTO: Proslava Dana državnosti u Međimurju

J.Š./Varaždinske vijesti | 26.6.2016. u 11:05h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Proslava Dana državnosti u Međimurju tradicionalno je obilježena uz svetu misu u župnoj crkvi Svetog Nikole biskupa u Čakovcu i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih i Spomen-zida poginulim hrvatskim braniteljima.

Služeći svetu misu, gvardijan čakovečkog franjevačkog samostana fra Željko Železnjak podsjetio je na same početke stvaranja hrvatske države i silnom trudu i muci koji su morali podnijeti svi kako bi danas imali svoju vlastitu državu, te da je to razdoblje bilo prožeto optimizmom i vjerom u bolje sutra.

-Nažalost, u posljednje vrijeme vidimo da situacija ipak nije onakva kakvu smo priželjkivali, jer nakon što smo izgubili vanjskog neprijatelja, postali smo sami sebi najveći neprijatelji i sada trpimo od unutarnjih podjela - opisao je današnje stanje društva gvardijan Železnjak i naglasio kako se moramo povoditi starom poslovicom koja govori o tome da je povijest učiteljica života.

-Još se iz davnina prožima problem ljudske prirode i slobode, koja lako može dovesti do sebičnosti, profiterstva i oholosti. Dok je tome tako, prave slobode neće biti, stoga je našem društvu potrebna duhovna obnova i promjena u srcima ljudi kako bi njima moglo zavladati prijateljstvo, mir, pravda i praštanje - zaključio je gvardijan.

-Put do potpune samostalni i slobode Republike Hrvatske nije bio lagan. Pali su mnogi životi i proliveno je mnogo krvi tijekom Domovinskog rata koji nam je nametnut, stoga slaveći obljetnicu hrvatske državnosti posebno smo ponosni na našu domovinu i sa zahvalnošću se prisjećamo hrvatskih branitelja koji su dali svoje života za našu slobodu - izjavio je pri paljenju svijeća ispred Spomen-zida poginulim hrvatskim braniteljima iz Međimurja kojih se okupilo 78, predsjednik Udruge dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata podružnice Međimurske županije Stjepan Horvat.

Također, pozdravio je napore i mukotrpan radi svih građana koji su tijekom ovih godina dali svoj doprinos u stvaranju i izgradnji Hrvatske, njenoj transformaciji u modernu, europsku demokraciju.

Župan Međimurske županije Matija Posavec podsjetio je kako je ovaj dan, uz još mnoge tijekom godina, prilika da slavimo našu domovinu i prisjetimo se svih koji su sudjelovali u njenom stvaranju, no pritom je naglasio kako se ono istinsko domoljublje živi svaki dan u godini.

-Ljubav prema domovini nije samo mahanje hrvatskom zastavom ili držanje ruke na srcu, već kad svakodnevno gradite svoju domovinu, radite odgovorno, predano, časno i pošteno, stvarajući novi standard isključivo na boljitak za sve naše građane - istaknuo je župan Posavec, dodajući kako je ovo vrijeme izrazito nestabilno i izazovno jer iziskuje od svakog pojedinca da preispita samoga sebe i svoj vlastiti doprinos tom napretku i rastu.

-Vrijeme je da nadvladamo sve ideološke podjele, te da s odgovornošću i predanošću krenemo stvarati Hrvatsku rada i reda u kojoj će svatko od nas morati dati svoj doprinos, kako bi se generacije koje dolaze iza nas mogle ponositi nama, baš kao što se i mi danas ponosimo našim braniteljima - naglasio je Posavec, uz kojeg su vijenac i svijeće položili njegov zamjenik Zoran Vidović, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak i zastupnica Hrvatskoga sabora Dragica Zgrebec.

Osim njih, na su svečanosti prisustvovali i predstavnici Grada Čakovca na čelu s gradonačelnikom Stjepanom Kovačem, kao i Murskog Središća, Koordinacije udruga dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata, policije, Zrinske garde, te mnogih udruga s područja županije, političkih stranaka, kao i brojni građani koji su svojim dolaskom ponovno potvrdili veliki značaj ovog datuma za povijest Lijepe naše, ali i Međimurja.