FOTO Plenković poručio da jedinstveni HDZ ostvaruje pobjede, a Stričak kome nema mjesta u stranci

vv / hdz | 19.2.2020. u 20:42h | Objavljeno u Aktualno

U svečanoj atmosferi u varaždinskoj Areni u srijedu, 19. veljače 2020. godine, obilježena je 30. obljetnica Hrvatske demokratske zajednice u Varaždinskoj županiji.

Uz domaćine, predsjednike Županijske i Gradske organizacije HDZ-a, Anđelka Stričaka i Damira Habijana, bio je i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je uputio tri poruke članovima stranke.

– Prva je zajedništvo. U izbornoj godini nakon iskustva predsjedničkih izbora, najvažnija poruka uoči parlamentarnih izbora je naše zajedništvo. Samo kad smo jedinstveni onda ostvarujemo pobjedničke rezultate i onda potvrđujemo ono što jesmo – najjača politička stranka u Hrvatskoj. Zahvaljujući dr. Franji Tuđmanu, hrvatskim braniteljima i hrvatskom narodu mi smo generacija koja je doživjela stvaranje države i njezino pozicioniranje i utjecaj na međunarodnoj sceni. HDZ će ostati pobjednička nakon parlamentarnih izbora – rekao je Plenković.

– Druga poruka je ravnomjeran regionalni razvoj. Posljednja informacija s užeg kabineta Vlade je 87 posto ugovorenih i 32 posto isplaćenih sredstava iz europskih fondova. Kad smo preuzeli dužnost bili smo na 9 posto ugovorenog i 1 posto isplaćenog. Našim angažmanom i učinkovitošću učinili smo iskorake da nam EU sredstva budu skoro 80 posto javnih investicija. Profitiramo od članstvo u EU. Ova Vlada napravila je ogroman iskorak u decentralizaciji, funkcionalnoj i fiskalnoj, dala više ovlasti županijama spajanjem s državnim upravom, ostavila više prihoda županijama, gradovima i općinama nego bilo koja druga. Uz potporu projektima bez obzir tko je na vlasti – naglasio je predsjednik Vlade i HDZ-a.

– Treća poruka je uz unutarstranačke izbore. Napravili smo velike demokratske iskorake. Svaki član ima veći utjecaj na vodstvo stranke i smjer stranke. Čak šest čelnika je na neposrednim izborima. To nema niti jedna druga stranka u RH, a malo ih je u Europi. Pozdravljam sve koji su se najavili kandidirati. Članovi će izbrati one koji će najbolje voditi stranku. Nakon izbora pružimo ruku jedni drugima i budimo obitelj. Pred nam je važna zadaća – parlamentarni izbori – poručio je Plenković.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a i saborski zastupnik Anđelko Stričak u svom je govoru istaknuo da je sve na svijetu mjerljivo pa i rad u politici.

– U ovih 30 godina kao narod postigli smo puno, stvorili državu, pobijedili u Domovinskom ratu te uveli našu domovinu u euroatlantske asocijacije: NATO savez i EU. To su bili ciljevi koje je zacrtao naš utemeljitelj, prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman, koji je vodio politiku pomirbe, uključivosti i boljitka svih hrvatskih građana – rekao je Stričak te podsjetio na velik doprinos Varaždinaca u Domovinskom ratu, ali i rezultate aktualne politike HDZ-a na nacionalnoj i lokalnoj razini spomenuvši preko dvije milijarde kuna investicija u Varaždinskoj županiji.

– Nikad toliko investicija u zdravstvu, školstvu, zaštiti okoliša, cestogradnji, i ono također bitno: počeli smo vraćati institucije u Varaždin. Predsjedniče, iz ovih rezultatu vidljivo je da stranku i Vladu vodite u pravom smjeru i u tome imate našu punu podršku – kazao je Stričak.

– Međutim znalo se naći i pojedinaca koji su daleko više vodili brigu o stanju svog žiro računa nego o javnom interesu. Jasno i glasno poručujem: poreznim dužnicima, osobama s pravomoćnim presudama, članovima stranke na drugim listama i u kampanji za druge nema mjesta u HDZ-u – poručio je Stričak te završio još jednim mjerljivim pokazateljem.

– Svaki treći vijećnik na području Varaždinske županije je naš, 11 gradonačelnika i načelnika, 15 predsjednika gradskih i općinskih vijeća te predsjednik Županijske skupštine – završio je predsjednik Županijske organizacije zahvalivši onima koji su sve vrijeme bili uz HDZ.

Predsjednik Gradske organizacije HDZ-a i predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan kazao je da je u 30 godina najdinamičnijeg razdoblja naše države rasla i politička obitelj – HDZ.

– U ključnim političkim trenucima naše povijesti, Hrvatska demokratska zajednica odigrala je ključnu ulogu u ostvarivanju svih nacionalnih interesa – kazao je Habijan i dodao da je HDZ odgovornost preuzeo i u gradu Varaždinu.

– Kada smo prije tri godine ušli u koaliciju i preuzeli odgovornost za vođenje našim gradom, znali smo da je grad opterećen mnogim problemima, da je pod teretom mnogobrojnih sudskih sporova koji su rezultat nepromišljenih, loših i osobnim ambicijama oblikovanih poteza bivših gradskih vlasti i gradonačelnika. Odgovorna gradska vlast je vlast koja ne donosi odluke razmišljajući kratkoročno, „od izbora do izbora“, već razmišlja dugoročno, o posljedicama te odluke za grad i za sve njegove stanovnike. HDZ Grada Varaždina danas je prepoznatljiv, odlučan, principijelan, ima svoj stav, a u mnogim slučajevima je i korektivni faktor, sviđalo se to nekome ili ne – rekao je Habijan i najavio kandidaturu za još jedan mandat na mjestu predsjednika Gradske organizacije.

Stjepan Adanić, izaslanik glavnog tajnika HDZ-a, naglasio je da zanos iz stvaranja hrvatske države u Domovinskom ratu, stranka ima i danas u stvaranju Domovine u miru te da je Vlada s Andrejem Plenkovićem na Tuđmanovom putu i jedini jamac stabilnosti i razvoja hrvatskog društva.

Na svečanosti obilježavanja 30. obljetnice HDZ-a Varaždinske županije govorio je i prvi tajnik Općinske organizacije HDZ-a Općine Varaždin Krešimir Čop spomenuvši dr. Franju Tuđmana, čovjeka vizionara, časnika, uznika komunističkog sustava, povjesničara.

– Samo čovjek tako širokog znanja i životnog iskustva mogao je uočiti sve pogreške koje su hrvati činili kroz povijest i osmisliti projekt kojim će dovesti do konačnog cilja. Nezavisne i demokratske hrvatske države. Za realizaciju toga programa bio je potreban i pokret koji će ujediniti sve domoljubne i državotvorne ljude. I taj pokret zove se Hrvatska demokratska zajednica. Nije slučajan naziv zajednica, jer ona ima puno širi značaj nego stranka – rekao je Čop i dodao da je i nakon 30 godina HDZ Varaždinske županije najveća politička stranka.

Predsjednica Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ Varaždinske županije Nadica Dreven Budinski zahvalila je predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću „što vjeruje, govori i uvijek predlaže da na svim razinama treba uključivati, motivirati i predlagati žene“ te županijskom predsjedniku Anđelku Stričaku „što vjeruje i vodi brigu o većem predlaganju žena na listama i u odborima“.

– Zato, drage moje žene, morate se i same više angažirati te nametnuti svojim radom, zalaganjem kako bi dokazale da mi nismo samo kvota i da nikada nećemo biti kvota. Kada sam prije 10 godina bila izabrana u Županijski odbor, bila sam jedina žena, a gospođa Nevenka Cujzek jedina u Nadzornom odboru. Danas se situacija promijenila na bolje. Danas nas je u Odboru 7, u Županijskoj skupštini 5 te je čak preko 40 % predsjednica Mladeži diljem županije – rekla je Dreven Budinski.