Što s Coningovim hotelom Art u Senju?

| 6.11.2015. u 12:33h | Objavljeno u Aktualno

Oprečne podatke daju upućeni i oni koji bi trebali sve znati o prodaji hotela Art u Senju, nekad u vlasništvu Coninga, na koju u anonimnom pismu redakcijama nekih varaždinskih medija ukazuju “oštećeni vjerovnici Coninga”, kao i predstavnik vjerovnika odvjetnik Tihomir Rožmarić.

“Oštećene vjerovnike” zanima hoće li se raspetljati slučaj prodaje tog senjskog hotela jer smatraju da su prodajom zakinuti, odnosno da nije poštivana predstečajna nagodba. Uz pismo su priložili i ponudu senjske poduzetnice Danijele Nekić od 10. listopada 2013. godine, a na temelju ranijeg razgovora s predstavnicima Coninga u Zagrebu. Za kupnju objekta ukupne površine od 770 kvadrata ponudila je 650 eura po kvadratu. Ukoliko se riješi sporna zemljišno-knjižna dokumentacija bila je spremna ponuditi i 100 eura više, ali i uplatiti 100.000 eura akontacije.

No, “oštećeni vjerovnici” u pismu navode da je hotel na koncu prodan po cijeni od 280.000 eura što je znatno niže od onog što je Nekić ponudila.

- Je li hotel zaista prodan za 280.000 eura ili je ostatak novca uplaćen na neki drugi način i gdje je završio? Zašto je ispod cijene prodan hotel kao jedna od samo dvije nekretnine u vlasništvu Coning grupe, dok su ostale pod razlučnim pravom vjerovnika predstečajne nagode? Kako će se vjerovnici naplatiti ako Coning prodaje imovinu ispod cijene? Kako Radimir Čačić planira voditi gospodarstvo jedne države ako ne zna gospodariti imovinom svoje tvrtke? - stoji u pismu.

Postupak predstečajne nagodbe nad Coningom je otvoren u ožujku 2013. godine, dok je predstečajna nagodba s vjeronicima na varaždinskom Trgovačkom sudu sklopljena u rujnu 2013. godine. Budući da su u potonje vrijeme vođeni razgovori o prodaji senjskog hotela Coninga koji je ubrzo i prodan, zanimalo nas je što o tome zna povjerenik predstečajne nagodbe Coninga Zvonko Hrain. On, međutim, ne zna ništa o hotelu Art.

- Hotel nije bio u postupku predstečajne nagodbe. Ako se ne varam, to je sve bilo prije predstečajne nagodbe - kratko nam je rekao Hrain dodavši da s Coningom nije imao veze otkako je sklopljena predstečajna nagodba.

Hotel je, međutim, prodan nakon predstečajne nagodbe tijekom koje su vjerovnici preuzeli gotovo svu drugu imovinu Coninga. Naime, već spomenuta poduzetnica Danijela Nekić kupila ga je u ožujku 2014. godine po cijeni od 300.000 eura plus PDV. To smo doznali od njoj bliske osobe koja nam je pojasnila i kupoprodajnu cijenu.

- Ona je mislila da hotel ima više kvadrata pa je zato dala takvu ponudu. Štoviše, u novinama je stajala cijena od 400.000 eura, no bio je u vrlo derutnom stanju - kazao nam je muškarac koji se javio na njen broj mobitela.

Međutim, nije nam želio odgovarati na daljnja pitanja, a poručio nam je da niti Nekić, koja je trenutno na putu, neće željeti odgovarati na pitanja koja se tiču kupoprodaje hotela Art.

Sam hotel smješten je inače uz obalu, a prema podacima s njihove internetske stranice ima 14 komfornih dvokrevetnih soba te 10 trokrevetnih soba koje su u potpunosti opremljene. No, u zemljišnim je knjigama vidljivo da se hotel s dvije zvjezdice još uvijek vodi na Coning što su nam potvrdili i dobro upućeni izvori iz Senja.

- U donjem dijelu objekta nalazio se Mercator koji je sad prodan Konzumu, a iznad su spavaće sobe koje je uredio Velebit. Budući da Velebit više ne postoji, vodi se na Coning koji je svoj dio prodao pak Danijeli Nekić. Ona je, koliko znam, dala veliku kaparu za hotel. Njena obitelj bavi se inače ugostiteljstvom te vode restoran „Tri mornara“. Ona je godinama radila u Konzumu no dala je otkaz i počela voditi hotel. Ovo im je bila dobra sezona, a po meni to nije niti hotel već više konačište. Sobe su se i prije iznajmljivale, a oni u hotel nisu previše ulagali - doznajemo od jedne Senjanke.